MENIU

Putin a promulgat LEGILE DE ANEXARE a celor 4 regiuni ucrainene ocupate. Cum au fost determinate GRANIȚELE

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Vladimir Putin a promulgat, astăzi, legile de anexare a regiunilorucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson la Rusia. Liderul de la Kremlin a semnat, de asemenea, și decretele de numire oficială a liderilor pe care Moscova i-a pus deja în funcție, relatează Le Monde.

Legile promulgate de liderul rus stipulează că regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia sunt acceptate „în Federația Rusă în conformitate cu Constituția Federației Ruse”, relatează G4Media.ro.

Decizia vine deși, în prezent, forțele rusești nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, precizează The Guardian.

Granițele noilor regiuni anexate Federației Ruse, așa cum rezultă din tratate, vor fi determinate de granițele care „existau în ziua formării și acceptării lor”.

Până la alegerea șefilor noilor regiuni, în conformitate cu legislația rusă, acestea vor fi conduse de oficiali interimari temporari numiți de Putin.

Cât controlează rușii în realitate din teritoriile ocupate în sud-estul Ucrainei, după 7 luni de război

Regiunile Doneţk şi Lugansk au fost anexate în totalitatea lor, Moscova recunoscând suveranitatea regimurilor separatiste proruse la sfârşitul lunii februarie, chiar înaintea declanşării ofensivei ruse în Ucraina. 

Cât privește situația din Zaporojie și Herson, Institutul pentru Studierea Războiului a afirmat recent că Moscova controlează 72% din suprafaţa regiunii Zaporojie şi circa 88% din cea a Hersonului, inclusiv capitala omonimă.

Reamintim că Rusia a organizat în grabă aşa-zise „referendumuri” în cele patru regiuni, denunţate vehement de Kiev şi de SUA, UE și NATO. Totul a avut loc în tipul unei contraofensive neașteptate a ucrainenilor, care au început să avanseze în teritoriile ocupate de ruși. Armata rusă s-a retras deja, încă de la începutul lunii septembrie, de pe mii de kilometri pătrați.