MENIU

Putin a bătut palma cu Lukașenko pentru accesul Belarus la Marea Baltică - Ce pregătește în războiul din Ucraina

Putin și Lukașenko

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri că a discutat cu Aleksandr Lukașenko despre accesul Belarus la Marea Baltică.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că a purtat o discuţie telefonică cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, cu privire la interesul Belarusului de a avea acces la Marea Baltică, potrivit CNN.

 „Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Belarusului pe această temă. Prietenii noştri din Belarus sunt interesaţi să fie prezenţi în Marea Baltică, interesaţi să îşi dezvolte propriile baze portuare. Ştiţi că şi eu îl susţin”, a spus Putin în timpul unei ceremonii pentru inaugurarea unui nou feribot rusesc, la care a participat online.

Membrii NATO baltici - Estonia, Letonia şi Lituania - sunt printre cei mai preocupaţi de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Belarus este o țară fără ieșire la mare, așa că Nu este foarte clar ce măsuri concrete ar putea lua Putin și Rusia pentru a oferi acces la Marea Baltică, Belarus neavând ieșire la mare. Rusia are cu Belarus o largă graniță comună.

Membrii NATO baltici - Estonia, Letonia și Lituania - sunt printre cei mai preocupați de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Însă intențiile par clare, de a coopta Belarus în război. Un oficial al guvernului ucrainean a declarat pentru CNN în această săptămână că se pregătește participarea Belarus la invazia Rusiei în Ucraina.  Oficialii americani nu confirmă pregătirea trupelor din Belarus pentru a intra în Ucraina. Potrivit CNN, un înalt oficial american al apărării a declarat că nu au fost văzute trupele belaruse „pregătite să fie masate în Ucraina” sau „că se deplasează sau se află în Ucraina”, forțele din interiorul Ucrainei fiind rusești. 

Casa Albă a anunțat o nouă listă de măsuri economice impuse Rusiei și Belarusului, condamnând Belarus pentru că „a permis invadarea Ucrainei de către Putin”.