MENIU

PSD depune, astăzi, la CCR sesizarea privind revocarea din funcție a Avocatului Poporului. ANUNȚUL lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, președintele PSD

Social-democrații vor depune o sesizare la Curtea Constituţională (CCR) în privinţa modului în care a avut loc procedura de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber.

"Astăzi vor depune sesizare la Curtea Constituţională (în privinţa modului în care a avut loc procedura de revocare a Avocatului Poporului - n.r.). Aţi văzut cu toţii cum s-au desfăşurat lucrurile, pur şi simplu ca pe timpul lui Stalin. Nici nu au lăsat Avocatul Poporului, pe doamna Renate Weber, să explice sau să răspundă la acuzaţiile aduse de către actualii guvernanţi. Vreau să reamintesc oamenilor foarte clar, Avocatul Poporului are activitatea de a monitoriza puterea să nu încalce libertăţile şi drepturile cetăţeneşti, ale noastre ale tuturor", a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-un anunț făcut la Parlament.

Liderul PSD a precizat că Avocatul Poporului nu are în atribuţii să laude un guvern, ci dimpotrivă, să îl monitorizeze: "Să vii tu putere, guvern, şi să aduci acuze Avocatului Poporului că te-a monitorizat şi a spus unde ai încălcat legea în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile cetăţeneşti mi se pare pur şi simplu sfidător într-o ţară europeană. O să ne adresăm zile următoare şi Comisiei Europene, vom trimite o sesizare, pentru că este inadmisibil aşa ceva. A fost încălcat statul de drept în România".

Tot astăzi, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că a fost stabilit calendarul pentru numirea noului Avocat al Poporului, după revocarea din funcție a Renatei Weber. Liderul PNL a reiterat că Weber nu a fost Avocatul Poporului, ci al PSD.

”Parlamentul are obligația legală de a proceda la desemnarea unui nou Avocat al Poporului. Am stabilit calendarul: depunerea candidaturilor se va face până marți, 22 iunie, ora 16:00. Termenul de raport pentru comisiile juridice ale celor două camere este miercuri, până la 12:00.
Dacă se va finaliza raportul comisiiilor juridice, la 12:00 vom avea o nouă ședință a Birourilor Permanente pentru a convoca plenul, tot miercuri”, a arătat Orban.

Întrebat cine ar putea fi noul Avocat al Poporului, liderul PNL a răspuns că ”va fi un singur candidat susținut de coaliție”.

Potrivit Realitatea Plus, cele mai mari șanse le are fostul procuror Fabian Gyula, propus de UDMR. 

Vă reamintim că Parlamentul a votat, miercuri, revocarea din funcția de Avocat al Poporului a lui Renate Weber. Solicitarea a fost făcută de PNL, USR-PLUS și UDMR. În cerere, coaliția a arătat că Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

S-au înregistrat 247 de voturi ”pentru”, 32 ”împotrivă”, iar un parlamentar nu a votat. 

Mai multe articole despre:
ciolacu psd avocatul poporului ccr sesizare ccr