MENIU

Prună: ”Modul de intrare în Magistratură, umilitor. Au existat examene în care s-a picat cu nota 10”

Suntem în situația în care sistemul judiciar este subfinanțat, susține ministrul Justiției, Raluca Prună, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV, adăugând că în prezent este nevoie atât de îmbunătățirea condițiilor de lucru, cât și de schimbarea modului de intrare în Magistratură, pe care îl consideră ”umilitor.

”La ÎCCJ, când intri, ai impresia că urmează să se mute. Judecătorii lucrează câte trei-patru într-un birou. Sunt condiții nedemne”, a explicat Raluca Prună. 

Ministrul a precizat că este ”umulitor” că un judecător sau un procuror trebuie să dea examene ”unde sunt 30-40 pe loc”. ”Încerc să fac ca promovarea să aibă loc în simpla consideare a unei evaluări. Pentru a avea o creștere salarială trebuie să dai un examen care este pentru mulți magistați umilitor și au existat examene în care s-a picat cu nota 10. Ceea ce a departajat a fost doctoratul. Așa ceva trebuie corectat, plus modul în care magistratura continuă încă să fie atacată în România”, a declarat Prună.

Ministrul considră, de asemenea, că este nevoie ca atacul la adresa magistraților să fie diminuat, subliniind că din raportul CSM reiesă că în 2015 a crescut numărul de judecători care s-au îndreptat spre Consiliu pentru a le fi apărată reputația.

Prună: ”Pentru infracțiunui ale 'gulerelor albe' instanțele sunt, uneori, mai permisive”