MENIU

#România rezistă, ziua 7. Peste 20.000 de oameni, în Piaţa Victoriei: "Vrem justiţie, nu corupţie!"

Protestul din fața Guvernului a continuat și luni seară, cu toate că ministerul Justiției a anunțat că renunță la modificarea legislației penale. Cei mai mulți manifestanți au cerut demisia Cabinetului Grindeanu. 

Aproximativ 20.000 de oameni s-au adunat, luni seara, în Piața Victoriei, din Capitală, pentru a manifesta împotriva Guvernului Grindeanu. A fost cea de-a șaptea zi de proteste.

Manifestanții au purtat pancarte pe care scria: "România! Ce-ai făcut? I-ai lăsat și te-au vândut", "Codruța nu uita, noi suntem dreptatea ta", "PSD — ciuma roșie", "#Rezist. România, te iubesc", "Jos statul mafiot care protejează abuzul de putere", "Vrem justiţie, nu corupţie!".

”Am venit în piață pentru că nu e normal să trăim așa. Mi se pare că cei de la guvernare trebuie să răspundă. Din punctul meu de vedere, nu ne mai reprezintă”, a declarat o tânără din Piața Victoriei. 

”Am votat contra actualei puteri, dar am rude și prieteni care au votat PSD pentru că au crezut în ideologia de Stanga și care acum spun că nu se mai regăsesc în ceea ce face Guvernul”, a mărturisit un alt protestatar. 

Totodată, protestarii au scandat "Hoții, hoții!". Şi de această dată, oamenii au fluturat steaguri, au suflat în fluiere și vuvuzele. 

După ora 22.00, manifestanţii au început să plece, în condiţiile în care în Bucureşti s-a lăsat ceaţa iar frigul a început să fie pătrunzător. 

Protestul de duminică, cel mai mare de după Revoluție

Protestul merge înainte, deși politicienii bat pasul pe loc. Ieri, aproape 600.000 de români au ieşit din nou în stradă în numele democraţiei. Protestul de aseară din Capitală a fost cel mai mare din istoria României post-decembriste. Deşi ordonanţa a fost abrogată, oamenii nu renunţă la manifestaţii.

Protestul de la București a fost presărat cu momente care au devenit virale pe rețeaua de socializare Facebook. În jurul orei 21:00, manifestanții au pornit telefoanele mobile pentru a lumina Piața Victoriei, lar la fiecare oră fixă au cântat la unison imnul României. 

Între timp, ministrul Justiţiei una zice, alta face. Deşi dimineaţă Florin Iordache spunea că va lansa astăzi în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, câteva ore mai târziu s-a răzgândit. Ministerul Justiţiei a anunţat că NU este preocupat de un astfel de proiect şi că abia sunt centralizate deciziile Curţii Constituţionale.

Asta în timp ce proiectul era trimis deja la CSM pentru avizare. De parcă nu era de-ajuns, Iordache a revenit asupra deciziei. A hotărât să retragă proiectul şi să facă unul mai complex. Consiliul nu a fost anunţat însă, aşa că procedura de avizare merge mai departe. 

Protestul din România, subiect de discuție la Bruxelles

Protestul și evenimentele politicie din România ultimelor zile ai fost subiect de discuţie la Bruxelles între şeful Comisiei Europene şi premierul Franţei.

România pare că a început să-şi revină, a declarat astăzi preşedintele Comisiei Europene. Jean Claude-Juncker a spus că a remarcat decizia Guvernului de retrage ordonanţa 13, care ar fi pus România în situaţia de a nu respecta principii de bază ale Europei. Premierul Franţei a spus că împărtăşeşte întru totul poziţia Comisiei Europene. 

 

 

Mai multe articole despre:
România protest OUG protest guvern ordonanta 14