MENIU

VIDEO Proteste masive în Polonia după înăsprirea legii avortului. Centrul mai multor orașe, blocat

Foto: captură RedFish
Foto: captură RedFish

Mii de polonezi pro-avort au protestat și luni în mai multe orașe din țară. În a cincea zi a manifestațiilor, aceștia au blocat centrul mai multor orașe, după ce cu o zi înainte mai multe grupuri au vizat bisericile catolice, o premieră în țară. 

La Varșovia, majoritatea protestatarelor au fost femei tinere. Pe pancartele lor scria ”Este război!”, ”Vrem să avem de ales!”, "Aveţi sânge pe mâinile voastre!”. Traficul rutier a fost paralizat mai multe ore, după ce protestatarii au blocat intersecţiile din centrul oraşului.

Manifestațiile împotriva deciziei Tribunalului vor continua și zilele următoare, transmite Agerpres. 

Reamintim că femeile din Polonia nu vor mai putea face o întrerupere voluntară de sarcină în cazul unei malformații grave a fătului după ce articolul din legea avortului care autoriza acest drept a fost invalidat de Tribunalul Constituțional. Președinta Tribunalului, Julia Przylebska, a motivat că articolul respectiv este ”incompatibil” cu Constituția țării.

Avortul va fi permis în Polonia doar în situațiile în care sarcina îi pune viața femeii în pericol, este rezultatul unui viol sau al unui incest. Înăsprirea legii avortului este susținută de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), naționalist și ultracatolic. 

Decizia instanței a fost criticată atât de organizațiile pentru drepturile omului, cât și de Bruxelles. Mai multe detalii sunt disponibile AICI.