MENIU

Proteste la Tulcea: "Redeschideţi secţia de Pediatrie!"

<p>Proteste la Tulcea: "Redeschide-ţi secţia de pediatrie!"</p>

Copiii din judeţul Tulcea au asistenţă medicală precum cei din ţările sărace ale Africii, adică deloc. Din luna februarie, spitalul judeţean nu mai are secţie de Pediatrie din cauza lipsei medicilor specialişti. Copiii merg sute de kilometri pentru un control, aşa că părinţii şi bunicii lor au organizat, miercuri, un protest.

Ultimul medic pediatru de la Spitalul Judeţean a ieşit la pensie în luna februarie, iar conducerea unităţii a decis să închidă temporar secţia în care s-au investit de curând bani frumoşi. După aproape o jumătate de an, secţia a rămas închisă, spre disperarea părinţilor.

"Toţi copiii internaţi au fost adunaţi în salvări, şi câte 10 copii într-o salvare, şi au fost trimişi la Spitalul Judeţean Constanţa. Dacă azi sau mâine copilul meu păţeşte ceva, nu am unde să-l tratez. Medicii de la urgenţe nu au specializare pe pediatrie şi, dacă sunt depăşiţi de situaţie, copilul va trebui să plece spre Constanţa. Dar dacă trebuie tratat acum copilul meu şi nu poate fi transportat, ce fac?", a spus o mamă.

Ultimul medic pediatru a fost angajat la Tulcea în anul 2005. A rezistat 10 ani cu salariul minim pe economie şi ustensile de zeci de ani. El a plecat la prima ofertă mai bună, iar doctoriţele care lucrau la Pediatrie de zeci de ani s-au pensionat.

"Dureros este faptul că ministrul Sănătăţii este constănţean de-al nostru din Babadag şi nu cred că problemele noastre nu se cunosc la nivel înalt. Se tolerează şi se acceptă", a mai spus o mamă.

Aproximativ 500 de părinţi, bunici şi copii au participat, miercuri, la un miting în centrul oraşului. Ei au cerut redeschiderea urgentă a secţiei de Pediatrie. Cu doar o zi înaintea protestului, autorităţile au promis că vor deschide chiar miercuri secţia, însă tulcenii s-au săturat de vorbe.