MENIU

Situație tensionată la Chișinău. Proteste și îmbrânceli în fața Parlamentului, pe tema votului MIXT

Proteste Chisinau

Situație tensionată la Chișinău, joi dimineața. Două manifestații au avut loc pentru susținerea sau împotriva schimbării sistemului de vot care s-a decis astăzi în Parlamentul Republicii Moldova. S-au înregistrat altercații și îmbrânceli cu jandarmii, transmite presa locală.

UPDATE. Atmosferă tensionată la Parlament. Ambele tabere se huiduiesc reciproc. Au loc îmbrânceli între protestatari și jandarmi. După ce au aflat că a fost votat sistemul mixt, lumea scandează: Jos, Parlamentul!, potrivit Unimedia.info.

Poliția amenință cu pedepse pentru cei vinovați de altercații. Conform datelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne în urma acțiunilor de protest, au fost înregistrate altercații între protestatari, se spune într-un comunicat al MAI-ului din Chișinău.

"În conformitate cu legislația în vigoare, poliția s-a autosesizat în urma incidentelor care au avut loc. Astfel, organele de drept vor întreprinde măsurile necesare pentru stabilirea circumstanțelor și identificarea persoanelor implicate", arată oficialii Ministerului de Intern.

UPDATE. Ministerul de Interne de la Chișinău îndeamnă participanții la protest să nu recurgă la acțiuni violente

Angajații Ministerului Afacerilor Interne continuă să mențină ordinea și liniștea publică în timpul protestului din fața sediului Parlamentului Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al MAI de la Chișinău. Astfel, polițiștii și carabinierii sunt alături de protestatari pentru a le asigura securitatea pe parcursul acțiunilor desfășurate.

Poliția de la Chișinău informează că, potrivit prevederilor legale, întrunirea se desfășoară numai în mod pașnic, iar "organizatorul va desfășura întrunirea doar în forma, în locul și în termenul indicat în declarația prealabilă, fără abateri".

UPDATE. Sistemul de vot mixt a fost votat de către Parlament cu votul a 74 de deputați din 77 de parlamentari prezenți în sală, potrivit Publika.md. Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

La primele ore ale dimineții, s-au strâns aproximativ 2.000 de persoane în fața Legislativului din Chișinău care manifestau împotriva inițiativei de schimbare a sistemului electoral și de introducere a votului mixt, potrivit moldnova.eu.

În replică a fost organizată și o manifestație de susținere a votulul mixt. Numărul acestora variază în funcție de instituția media care relatează evenimentul: ar fi vorba de 400-500 de oameni, alte canale media vorbesc de mii de persoane. Potrivit unor surse din Opoziție, mulți dintre susținătorii votului mixt au fost aduși cu autobuze din raioane, lucru pe care l-ar fi confirmat.

Maia Sandu a menționat în fața protestatarilor că primește mesaje de la Bruxelles în care este întrebată dacă Parlamentul a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția atunci când a votat proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral.

Maia Sandu îi reproșează șefului adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, că nu îi lasă să se apropie de ușile Parlamentului.

Potrivit Unimedia, în aprilie curent, au fost organizate mai multe dezbateri publice de către societatea civilă, dar și pe platformă parlamentară, pe marginea proiectului de schimbare a sistemului electoral. La 5 mai deputații au votat în prima lectură pentru două proiecte de lege: proiectul PDM, care stipulează trecerea la un sistem uninominal și proiectul înregistrat de PSRM, care prevede instituirea unui sistem electoral mixt. Comisia juridică, numiri și imunități a propus ca cele două proiecte să fie comasate pentru lectura a doua, iar de bază să fie luat proiectul privind trecerea la unui sistem electoral mixt.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, dar și alți lideri politici, spuneau că dacă proiectul de lege privind sistemul de vot mixt va fi avizat negativ de către Comisia de la Veneția, inițiativa ligeslativă va fi retrasă și va fi propusă pentru alegerile din 2022.

Pe data de 16 iunie, Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic la proiectele privind votul mixt și uninominal. În cadrul sesiunii plenare, Consiliul de experți în dreptul constituțional din Europa, ai Comisiei de la Veneția, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului și extinderea puterilor prezidențiale.

„În urma unor consultări publice ample cu toate părțile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg. Se ridică „probleme semnificative", inclusiv riscul ca membrii Parlamentului, aleși pe circumscripții Parlamentului ar putea influențați de interesele de afaceri", se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

Ulterior, proiectul de lege privind sistemul de vot mixt a fost dezbătut public de mai multe ori la Parlament, ca mai apoi, după spusele lui Andrian Candu, inițiativa legislativă să fie modificată conform avizului Comisiei de la Veneția și cerințele reprezentanților Societății Civile.

Mai multe articole despre:
Chişinău proteste republica moldova