MENIU

Protest uriaș în Franța. Fermierii au asaltat străzile Parisului cu tractoarele. Ce îi supără pe agricultori

Fermierii francezi au luat cu asalt Parisul. Foto: Profimedia

Străzile elegante ale Parisului au fost străbătute de sute de tractoare iar în locul muzicii cafenelelor cosmopolite s-au auzit claxoane. Asta pentru că fermierii francezi, supărați de restricțiile impuse cu privire la utilizarea pesticidelor şi alte reglementări de mediu, au protestat în capitala țării. Fermierii consideră că toate aceste reglementări ameninţă producţia agricolă în Uniunea Europeană.

Peste 2.000 de fermieri au luat cu asalt străzile Parisului, până în centrul Capitalei. Agricultorii susțin că locurile lor de muncă sunt amenințate de importurile de culturi din state care nu au interdicții la folosirea pesticidelor.

"Aceste interdicţii repetate şi lipsa de acţiune a guvernului de a sprijini numeroase sectoare ameninţă producţia agricolă", a adăugat FNSEA într-un comunicat de presă comun cu Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa (CGB) şi organizaţia tinerilor fermieri (JA).

Protestul vine la o săptămână de când Uniunea Europeană a anulat definitiv o derogare prin care cultivatorii de sfeclă de zahăr puteau folosi pesticide.

De asemenea, mișcarea de protest a fermierilor francezi vine la o lună după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statele membre UE nu au dreptul de a acorda derogări de la interdicţia europeană privind tratamentul seminţelor cu substanțe care ar fi dăunătoare pentru albine. 

Mai multe articole despre: