MENIU

Protest spontan la Min. Educaţiei. Dascălii, nemulţumiţi de organizarea concursului pentru directori

În mai multe școli din capitală, elevii s-au trezit în această dimineață singuri în clasă. Și asta pentru că mai multe cadre didactice au ales să protesteze. Zeci de profesori s-au oprit în fața ministerului educației pentru a manifesta impotriva modului în care a fost organizat concursul pentru postul de director, informează Realitatea TV. 

Monica Ansie, secretar de stat în Ministerul Educaţiei a oferit lămuriri, la Realitatea TV: "Pe 2 octombrie s-a încheiat introducerea datelor în platformă, platforma nu a funcţionat vineri şi sâmbătă din pricina unor defecţiuni legate de pana de curent. Ministerul Educaţiei, pentru a veni in sprijinul candidatilor care nu si-au putut încărca documentele, în cadrul videoconferinţei cu inspectorii generali am decis să le solicităm candidaţilor toate documentele

Toti cei care au fost cu dosare invalidate, datorită erorii platformei, daca au acele documente, se pot prezenta azi, luni, între 12 si 17 la inspectoratele judeţene cu documentele"

Ministerul precizează, într-un comunicat de presă: "Ulterior, Ministerul Educației va analiza posibilitatea emiterii unor aprobări speciale pentru participarea la concurs. Menționăm că vor fi luate în considerare doar documentele administrative datate înainte de 2 octombrie 2016. (...) Proba scrisă din cadrul concursului se va desfășura miercuri, 12 octombrie'', precizează Ministerul Educației într-un comunicat transmis Agepres.

De asemenea, subliniază sursa citată, toate informațiile pe acest subiect au fost comunicate inspectoratelor școlare județene în cursul videoconferinței susținute luni dimineață de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Monica Cristina Anisie.

Decizia Ministerului Educației de a interveni în rezolvarea acestor situații speciale are la bază numeroasele solicitări din partea candidaților ale căror dosare au fost respinse ca urmare a unor erori de încărcare a documentelor pe internet, se arată în comunicat.

Sindicaliştii din Învăţământ solicită Ministerului Educaţiei amânarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar, deoarece procedura de organizare nu a fost a fost respectată şi consideră că în acest moment concursul este viciat.

"La ora actuală concursul este viciat. Blocarea platformei a dus la întârzierea apariţiei listelor finale cu candidaţii admişi la Bucureşti.

Deşi metodologia prevede că listele să fie afişate până în dată de 7 octombrie, acestea nu sunt afişate nici măcar în prezent. Mai grav este faptul că toţi candidaţii din Bucureşti au aşteptat toată noaptea afişarea acestor liste fără că nimeni să le comunice ceva. Este o bătaie de joc la adresa colegilor! În aceste condiţii, dacă concursul continuă, oricine poate contesta în instanţa legalitatea lui.

În plus, este absurd că unor candidaţi, care în 1989 aveau 11 ani, să li se respingă dosarele pe motiv că nu au depus declaraţie care să arate că nu au făcut poliţie politică“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret".

Ţinând cont de toate deficienţele apărute în organizarea acestui concurs, FSE "Spiru Haret" solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice amânarea acestuia şi reevaluarea tuturor dosarelor respinse, astfel încât toţi candidaţii să beneficieze de şanse egale.

Considerăm că, dacă MENCS va continuă cu desfăşurarea acestui concurs, se va compromite ideea de la care s-a plecat în organizarea acestuia şi anume de a profesionaliza funcţia de director şi de a crea stabilitate pe funcţii, lucruri pe care ni le dorim cu toţii. Continuarea concursului va duce doar la înlocuirea unor directori numiţi cu delegaţie cu alţii care vor fi numiţi tot cu delegaţie. De asemenea, din analiză făcută la cald, avem zeci de unităţi unde nimeni nu şi-a depus dosarul deoarece nimeni nu îşi doreşte să devină director", se arată în comunicatul transmis de FSE "Spiru Haret".