MENIU

Proteste de amploare în România: 70.000 de oamenii au strigat 'Justiție, nu corupție' în toată ţara

Protest în Piața Victoriei
<p><span>Inquam Photos / George Calin</span></p>
<p><span>Inquam Photos / George Calin</span></p>
<p><span>Inquam Photos / George Calin</span></p>

România s-a trezit și a ieșit în stradă. Din nou! Zeci de mii de oameni au protestat în zeci de orașe față de atacul puterii asupra legilor justiției. În plus, românii nu mai suportă nici valul de scumpiri care pare ca nu se mai oprește, pornit în septembrie odată cu majorarea prețului la pompă. Mâncarea mai scumpă, chiria, întreținerea, curentul, rata la bancă și leul care s-a prăbușit, toate acestea atârnă, poate, cel mai greu în mobilizarea masivă a românilor. Şi să nu uităm și de frica scăderii salariilor de la 1 ianuarie. Oamenii au strigat HOTII!, PSD, CIUMA ROŞIE, JUSTIŢIE, NU CORUPŢIE! şi Singura soluţie, încă o REVOLUŢIE! 

În jur de 70.000 de oameni au protestat duminică seara în toată România.Românii au ieşit în stradă în Bucureşti, Craiova, Suceava, Buzău, Alba Iulia, Iași, Constanța, Bistrița, Ploiești, Oradea, Cluj, Galați, Brașov, Sibiu şi multe alte oraşe.

În Bucureşti, aproape 30.000 de oameni au mers în marş de la Piaţa Victori către Parlament. Pe drum, manifestanții au scandat ''Nu vrem să fim o nație de hoți'', ''PSD, ciuma roșie'', ''Justiție, nu corupție''. ''România, trezește-te!'', ''Hoții, hoții'', ''Dragă OLAF, nu-i așa că ne scapi tu de Dragnea?!'' În jurul orei 22:00, protestarii din Bucureşti au intonat imnul României.

La un moment dat, au existat îmbrânceli între protestatari şi jandarmi, iar manifestanţii au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”. 

Manifestanţii din Bucureşti au mers la intrarea în Camera Deputaţilor, accesul dinspre Parcul Izvor în Palatul Parlamentului, unde au aprins luminile telefoanelor mobile şi au scandat ”DNA, să vină să vă ia” şi ”Justiţie, nu corupţie”. Protestatarii au mai scandat şi ”Demisia”.

Redăm mai jos LIVE TEXT-ul protestelor de duminică seara:

UPDATE 22:00. Protestarii au început să plece spre casele lor.

În jurul orei 22:00, oamenii au intonat imnul României.

UPDATE 21:10. Protestarii fac ocolul Palatului Parlamentului şi strigă: HOŢII!

Numarul protestatarilor din Sibiu a crescut la peste 7.000. La Iaşi, numărul manifestantilor a ajuns la peste 2.500. 

Pe drum, manifestanții au scandat ''Nu vrem să fim o nație de hoți'', ''PSD, ciuma roșie'', ''Justiție, nu corupție''. ''România, trezește-te!'', ''Hoții, hoții'', ''Dragă OLAF, nu-i așa că ne scapi tu de Dragnea?!'' 

La Universitate, ei s-au oprit pentru câteva minute și au ținut un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit în Decembrie 1989, după care au cântat imnul național.

UPDATE. Oamenii s-au oprit în faţa Ministerului Justiţiei şi au început să huiduie.

UPDATE 20:20. Numărul protestarilor care protestează în marş către Parlament a ajuns la 20.000, transmite Realitatea TV. Per total, în toată România, numărul celor care protestează depăşeşte 40.000. 

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Jandarmieri, Georgian Enache, a declarat la Realitatea TV că prezenţa cailor nu este ceva nemaiîntâlnit la proteste mari. "Ei realizează acele cordoane, sunt folosiţi pentru pentru a cocordona masele mari de oameni, nu sunt animale agresive, nu ataca persoane", a spus acesta. 

Georgian Enache a mai explicat că mici incidente se creează de fiecare dată când în timpul protestelor oamenii vor să se deplaseze într-o anumită direcţie neanunţată. "Apar mici tensiuni între noi şi cei care vor să plece în marş, însă acestea se aplanează destul de repede", a mai explicat acesta.

UPDATE 20.10: Numărul celor care merg în marş către Parlament a depăşit 15.000.

UPDATE 20:00: 12 mii de persoane sunt în strada în acest moment. Bucureștiul este în aceasta seara martorul celui mai mare protest la adresa Guvernului Tudose. Piata Victoriei a fost blocată pînă la ora 19:30, când românii au plecat în marș spre Parlament. Mii de oameni au ieşit în stradă şi în ţară. În Sibiu sunt aproximativ două mii de oameni pe stradă, la fel şi în Braşov şi Cluj Napoca. Numărul protestatarilor este mare şi în Iaşi sau Constanţa. În multe oraşe oamenii au pornit în marş pe străzi, în altele îşi strigă nemulţumirile în pieţele centrale. 

UPDATE 19:45: În municipiul Sibiu aproximativ 3000 de persoane au ieşit în stradă. Câteva sute de persoane s-au strâns şi în Piaţa Unirii din Sute de oameni sunt în stradă şi în Craiova, Galaţi, Braşov şi multe alte oraşe ale ţării. Oamenii scandează lozinci antiguvernamentale şi cer demisia Guvernului. Manifestanţii fluieră în vuvuzele şi flutură steaguri tricolor şi ale Uniunii Europene. Totodata, ei au adus pancarte şi bannere pe care scrie "Toţi pentru justitie", "Luptăm, justitia apăram", "Susţinem DNA" sau "Pe noi ne manipuleaza conştiinţa".

UPDATE 19: 38. La ieşirea din Piaţa Victoriei au fost mici incidente, protestarii au fost nemulţumiţi că jandarmii au venit pe cai la manifestaţie. Din cauza agitaţiei, animalele au devenit agitate, iar oamenii prezenţi la protest s-au enervat din cauza acestui lucru.

Urmăreşte AICI imagini LIVE de la proteste

UPDATE 19:30. Protestarii din Piaţa Victoriei au plecat în marş către Palatul Parlamentului, scandând împotriva Guvernului şi a PSD-ului.

UPDATE 19:15. 10.000 de mii de oameni în Piaţa Victoriei, la această oră, anunţă Realitatea TV.

UPDATE 19:00. Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei se apropie de 3.000 de persoane. "Justiţie, nu corupţie", strigă oamenii.

"Nu producem noi, cât furaţi voi", scandează cei aflaţi în Piaţa Victoriei. Circulația pe Bulevardul Kiseleff a fost oprită.

În municipiul Sibiu aproximativ patru sute de persoane s-au strâns în faţa Magazinului Dumbrava, în apropierea zonei centrale. Protestatarii au afişe cu mesaje îndreptate împotriva Guvernului şi cer demisia Executivului, a lui Liviu Dragnea, dar şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Câteva sute de persoane s-au strâns şi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în zona denumită ”La Clopot”. Oamenii scandează lozinci antiguvernamentale şi cer demisia Guvernului.

Aproximativ 150 de persoane protestează şi în faţa sediului Prefecturii din Galaţi, manifestanţii scandând "Hoţii", "DNA să vina să vă ia", "PSD, ciuma roşie" sau "Aţi reuşit şi ne-aţi unit".

Aproximativ 200 de persoane protestează şi în Constanţa împotriva modificărilor la legile justiţiei, oamenii scandând lozinci împotriva PSDi şi a liderului social-democrat, Liviu Dragnea.

La Braşov, aproximativ o mie de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii, având pancarte pe care scrie ”Hoţii” şi ”Demisia”. Oamenii au anunţat deja că vor porni în mmarş către Piaţa Sfatului.

Imagini LIVE de la protest:

UPDATE 18:30. Numărul oamenilor creşte de la un minut la altul. La ora 18:30 în jur de 1000 de oameni se aflau în Piaţa Victoriei. "DNA să vină să vă ia" şi "Corupţii", strigă oamenii.

Oamenii au ieşit în stradă şi în Iaşi şi Piatra Neamţ.

Şi la Braşov oamenii au ieşit în stradă, câteva zeci de persoane protestând la această oră.

UPDATE 18:00. Oamenii au început să se strângă în Piaţa Victoriei. În jurul orei 19:30, aceştia vor pleca în marş spre Parlament.

Protestele au loc în această seară, de la ora 18.00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele "Nu scăpaţi!", "Demisia!".

”Duminică, la ora 18, întâlnire Piața Victoriei după care la 19.30 vom pleca în marș către Parlament , acolo le vom spune NU scăpați!!! DEMISIA!

PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea Legilor Justiției: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forțarea procedurilor parlamentare.

Ei vorbesc de stat paralel.
Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat.

Anunțați-vă și prietenii, trebuie să fim din nou mulți pentru a-i putea opri să calce, din nou, Justiția în picioare, cu un OUG 13 mascat!”, anunță grupul de Facebook Corupția Ucide.

Și 39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale semnează, alături de cele două mari confederații sindicale, apelul la protest. Acestea cer retragerea legilor justiției și a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

„România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010. Confiscarea politică a sistemului de justiție, capturarea statului de către o mafie politică care slăbește legislația anticorupție pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic și instituțional

declanșat de Guvern împotriva societății civile, atacurile majorității parlamentare împotriva aliaților din NATO și UE, haosul fiscal și deprecierea accelerată a leului, creșterea prețurilor și a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene și NATO.

Consecințele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunității politicienilor și a sărăciei”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Unde au loc manifestațiile:

1. Aiud: https://www.facebook.com/events/129015854444409/
2. Alba Iulia: https://www.facebook.com/events/195050337732137/
3. Alexandria: https://www.facebook.com/events/1513096682078255/
4. Arad: https://www.facebook.com/events/133598110635492/
5. Baia Mare: https://www.facebook.com/events/151180488966436/
6. Bacău: https://www.facebook.com/events/153824951894458/
7. Bârlad: https://www.facebook.com/events/554759771527088/
8. Bistriţa: https://www.facebook.com/events/303050253534798/
9. Braşov: https://www.facebook.com/events/634276166962890/
10. Borşa: https://www.facebook.com/events/346813139114759/
11. Botoşani: https://www.facebook.com/events/1998832607041969/
12. Buzău: https://www.facebook.com/events/142497006399729/
13. Brăila: https://www.facebook.com/events/128845351122821/
14. Caransebeş: https://www.facebook.com/events/711831889022205/
15. Câmpulung: https://www.facebook.com/events/406168076467897/
16. Călăraşi: https://www.facebook.com/events/186222048622385/
17. Câmpina: https://www.facebook.com/events/749866078544331/
18. Cluj-Napoca: https://www.facebook.com/events/1979310915681591/
19. Constanţa: https://www.facebook.com/events/1912665435716399/
20. Craiova: https://www.facebook.com/events/1317800421700006/
Curtea de Argeş: https://www.facebook.com/events/1376600992467121/
21. Dej: https://www.facebook.com/events/561342974204492/
22. Deva: https://www.facebook.com/events/2003563729948115/
23. Dorohoi: https://www.facebook.com/events/1824819357809040/
24. Drobeta_Turnu Severin: https://www.facebook.com/events/1141516045951410/
25. Făgăraş: https://www.facebook.com/events/1481286115257842/
26. Feteşti: https://www.facebook.com/events/133332354040230/
27. Fălticeni: https://www.facebook.com/events/133465924026165/
28. Focşani: https://www.facebook.com/events/949125285238345/
29. Galaţi: https://www.facebook.com/events/512656852453197/
30. Giurgiu: https://www.facebook.com/events/166971710564885/
31. Hunedoara: https://www.facebook.com/events/1923587074348647/
32. Husi: https://www.facebook.com/events/170215553568197/
33. Iaşi: https://www.facebook.com/events/1985752781690354/
34. Lugoj: https://www.facebook.com/events/192486344643743/
35. Mangalia: https://www.facebook.com/events/130310480975784/
36. Medgidia: https://www.facebook.com/events/193017547927167/
37. Mediaş: https://www.facebook.com/events/145382582777554/
38. Miercurea Ciuc: https://www.facebook.com/events/670601616661164/
39. Mioveni: https://www.facebook.com/events/1995537387351924/
40. Odorheiu Secuiesc: https://www.facebook.com/events/460652904328740/
41. Olteniţa:http://caes-test.crm.em2.oraclecloud.com/
42. Oneşti: https://www.facebook.com/events/506940683019394/
43. Oradea: https://www.facebook.com/events/910995672382954/
44. Paşcani: https://www.facebook.com/events/365802193873471/
45. Petroşani: https://www.facebook.com/events/302902243547492/
46. Piatra Neamţ: https://www.facebook.com/events/405930963158194/
47. Piteşti: https://www.facebook.com/events/139092283523167/
48. Ploieşti: https://www.facebook.com/events/146906222702387/
49. Râmnicu Sărat: https://www.facebook.com/events/1796433783723586/
50. Râmnicu Vâlcea: https://www.facebook.com/events/409693319444909/
51. Reghin: https://www.facebook.com/events/784576701742545/
52. Reşiţa: https://www.facebook.com/events/1490017157779627/
53. Rădăuţi: https://www.facebook.com/events/289361828250882/
54. Roman: https://www.facebook.com/events/501772053538316/
55. Rosiorii de Vede: https://www.facebook.com/events/170420823553600/
56. Satu Mare: https://www.facebook.com/events/877248432452343/
57. Sebeş: https://www.facebook.com/events/904980852985174/
58. SIbiu: https://www.facebook.com/events/382010032253007/
59. Sighetu Marmaţiei: https://www.facebook.com/events/214166492457192/
60. Sighişoara: https://www.facebook.com/events/513805632328445/
61. Sfântu Gheorghe: https://www.facebook.com/events/311061859409334/
62. Slatina: https://www.facebook.com/pg/coruptia.ucide/events/
63. Slobozia: https://www.facebook.com/events/1779436775461412/
64. Suceava: https://www.facebook.com/events/191151541460868/
65. Vaslui: https://www.facebook.com/events/297516517403883/
66. Târgovişte: https://www.facebook.com/events/130224410998168/
67. Târgu Jiu: https://www.facebook.com/events/1735301169847644/
68. Târgu Mureş: https://www.facebook.com/events/139492856706654/
69. Tecuci: https://www.facebook.com/events/1605335279562456/
70. Timişoara: https://www.facebook.com/events/1986992931560171/
71. Tulcea: https://www.facebook.com/events/1990903077831647/
72. Turda: https://www.facebook.com/events/160693377870373/
73. Turnu Măgurele: https://www.facebook.com/events/529836530682587/
74. Zalău: https://www.facebook.com/events/1490182007725482/
75. Zărneşti: https://www.facebook.com/events/1449820685139724/

76. Amsterdam: https://www.facebook.com/events/2049025845380864/
77. Birmingham: https://www.facebook.com/events/141567286606471/
78. Oslo: https://www.facebook.com/events/304666639937534/
79. Munchen: https://www.facebook.com/events/145218736121615/
80. Zurich: https://www.facebook.com/events/1750544328320315/