MENIU

Protest în fața Guvernului, pe un munte de zăpadă. "Nu vrem ordonanță pentru corupți"

Românii au ieșit din nou în stradă! În Piața Victoriei câteva sute de oameni au protestat ore în șir, ca urmare a anunțului că Guvernul se pregătește să adopte o ordonanță de urgență prin care extinde contestația în anulare la toate cazurile de condamnări definitive de la ÎCCJ din ultimii 4 ani. Și la Cluj s-au strâns sute de persoane. 

Sute de persoane s-au aflat, luni seara, în fața Guvernului. Au fost două proteste: unul al taximetriștilor și unul al mișcării #rezist.

Protestul anti-PSD este intitulat "Nu vrem ordonanta pentru corupti" si a început la ora 18:00, fiind organizat de comunitatea #rezist.

Protestul s-a încheiat după aproximativ patru ore, dar oamenii vor reveni și zilele următoare.

Update 22:00 Circulația a revenit pe bulevardul Lascăr Catargiu, protestul taximetristilor s-a incheiat. Bulevardul Lascăr Catargiu fusese blocat dinspre Piața Româna, carosabilul fiind ocupat de taxiuri.

Update, ora 21.15: La protest se află: Medeea Marinescu, Tudor Chirilă și Mihai Șora.

Update, ora 21: În Piață se cântă imnul național și oamenii au aprins lanterne. 

Oamenii scandează: "HOȚII"!, "Fără penali în funcții publice", "PSD, ciumă roșie!".

Update, incidente între jandarmi și protestatari, imagini transmise de reporterul REALITATEA TV, Raul Giuglea. 

 

Update: Piața Victoriei este blocată de protestatari în acest moment! Protestatarii au pătruns pe carosabil. Au intervenit jandarmii! 

Taximetriștii protestează în fața Guvernului FOTO & VIDEO

UPDATE, ora 20.20: "Protest în această seară la Cluj: „Ordonanţele le oprim în stradă, iar Revoluţia o facem la vot”

UPDATE, ora 20: Vlad Gheorghe, protestatar a declarat în direct la REALITATEA TV că: "Am ieșit în stradă pentru a arăta că societatea civilă nu cedează și pentru a-i transmite domnului Tudorel Toader să nu dea acea OUG cu care se lăuda ieri și azi-dimineață."

UPDATE ORA 19.25: Printre manifestanți se află și lideri USR, în frunte cu Mihai Goțiu, vicepreședintele Senatului.

Ora 19: S-au strâns câteva sute de persoane în Piața Victoriei.

Chiar în mijlocul scuarului central din Piața Victoriei tronează un munte de zăpadă adunată de autorități de pe străzile și trotuarele din zonă.

"Tudorel a anuntat la televiziunea inculpatului fugar Ghita ca a pregatit ordonanta de Urgenta care anuleaza 370 de condamnari, printre care si condamnarea lui Dragnea. E inacceptabil. Protestăm", scrie pe pagina de facebook a evenimentului.

Duminică seară, ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că este pregăti textul unei ordonanțe de urgență prin ar anula toate condamnările date din 2014 încoace de completurile de judecată de cinci, care ar fi fost constituite nelegal. Toader a precizat că premierul Viorica Dăncilă va decide dacă și când va fi adoptată ordonanța.

Toader aruncă Justiția în aer. Sentințe anulate prin OUG

Ministrul Justiţiei a revenit cu precizări privind ordonanța care stabilește condițiile în care cei judecați de complete ilegal constituite la ICCJ să poată face contestație în anulare. Tudorel Toader a precizat că o astfel de contestaţia va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completurile nelegal constituite, prevcizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.

"Se va solicita avizul Consiliului Legislativ, se va solicita avizul CSM, funcție de care se va decide conținutul final pe care trebuie să-l aibă această OUG (...) Cauzele vor fi rejudecate în complete legal constituite. Este un lucru pe care nu prea l-ați subliniat în presă. Eu m-am referit la complete ilegal constituite și nu doar la cauzele în care oamenii au fost condamnați. O anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge

În opinia mea trebuie să fie preocupați și cei achitați de către un complet nelegal constituite. Cine face recursul în cazul acesta? Nu cel achitat că nu are interesul, dar îl poate face procurorul. Toți cei care vor face contestație vor fi judecați de complete legal constituite.", a declarat Tudorel Toader.

Ordonanța de Urgență va viza, practic, sentințele definitive date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă începând cu anul 2014.

Ordonanța de Urgență este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

Mai multe articole despre:
protest piaţa victoriei protest