MENIU

PROTEST de amploare, astăzi, în fața Parlamentului. Oamenii legii au ieșit în stradă din cauza traiului tot mai greu

Polițiștii pichetează Parlamentul. Foto/SNPPC

Este protest de amploare chiar la această oră la ușa Parlamentului. Polițiștii nu vor să renunțe la mitinguri chiar dacă, săptămâna trecută, ministrul Lucian Bode le-a promis salarii mai mari de la 1 iulie. 

Oamenii legii au ieșit în stradă din cauza traiului tot mai greu. Pe lângă problema salarizării, polițiștii sunt nemulțumiți și de introducerea pensiilor militare în PNRR, dar şi de majorarea vârstei de pensionare în sistem până la 65 de ani. 

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a anunţat încă din 29 mai că va declanşa proteste în stradă, începând din 6 iunie, amenințând inclusiv cu blocarea sistemului dacă nu le sunt soluționate solicitările.

Sindicaliştii reclamă „deficitul de personal nemaiîntâlnit până în prezent în M.A.I, când, pentru prima dată, în şcolile de agenţi de poliţie, după etapa verificării cunoştinţelor, au rămas 0,57 candidaţi/loc”.

De asemenea, sindicaliştii susţin că examinarile medicale vor reduce şi mai mult numărul de candidaţi rămaşi în cursă.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din MAI sunt:

  • 1. Aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională începând cu 01.07.2023.
  • 2. Scoaterea Legii 223/2015 din PNRR. Nu suntem de acord cu modificările propuse la Legea 223/2015 în Senat şi nici cu noile amendamente propuse la Camera Deputaţilor”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a invitat pe sindicaliști la consultări în data de 30 mai, anunțând ulterior ce soluții le-a propus.

  • „Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.
  • Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023.
  • Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an.
  • În privința legii pensiilor militare, proiect de act normativ aflat în dezbatere în Parlament, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a informat reprezentanții sindicatelor prezenți la întâlnire de faptul că va susține toate amendamentele formulate și asumate de instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, amendamente cu care sindicatele din MAI sunt de acord.”, a comunicat atunci MAI.