MENIU

Protest uriaș în România. Mii de oameni au strigat: "Vrem Europa, nu dictatură!

<p>Protest Piata Victoriei</p>
<p>Protest Piata Victoriei</p>

Câteva mii de români au protestat sâmbătă în fața Guvernului. Mai multe străzi din zona Palatului Victoria au fost închise. Românii s-au mobilizat pe retelele de socializare pentru a manifesta față de modificarea Codurilor penale, dar și față de "acţiunile antidemocratice” ale PSD-ALDE. Sloganul protestului a fost ,,Vrem Europa, nu dictatură!". 

Mii de oameni au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta faţă de PSD şi Guvernul Dăncilă. Protestarii au început să se aduce în Piaţa Victoriei în jurul orei 17:00, au strigat "PSD, ciuma roşie" şi "Vrem Europa, nu dictatură!". Protestul nu a fost marcat de incidente deosebite, în afara câtorva îmbrănceli cu jandarmii. După ora 21:00, oamenii au început să părăsească Piaţa Victoriei. 

De asemenea, protestatarii au strigat lozinci precum ”DNA să vină să vă ia", "Justiţie, nu corupţie", "Analfabeţii", "Demisia", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi". Unii dintre ei poartă şi pancarte cu mesaje cum ar fi "CNCD = cenzura roşie" sau "Vreau un premier care să mă inspire, nu de care să-mi fie ruşine".

Protestarii spun că încompetenţa celor care ne conduc îi determină să vină în stradă. "Lumea a cumulat prea multă informaţie falsă de la Guvern, Parlument. Lumea pare saturată, deja se simte revolta", a precizat, pentru Realitatea TV, unul dintre oamenii prezenţi la protest. 

"România este formată din cetăţeni, nu din membrii de partid", a afirmat un protestar. 

Redăm mai jos LIVE TEXT-ului din Piaţa Victoriei

UPDATE 22.45. Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat.

UPDATE 21:40. Oamenii au început să plece din Piaţa Victoriei

UPDATE 21:30. Incidente între manifestanți și jandarmi în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au stricat "SCLAVI" către jandarmi şi au cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan.

UPDATE 21:15. În jur de 500 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, la protestul "Vrem Europa, nu dictatură!" care se desfăşoară în Piaţa Victoriei/Operei din Timişoara, îndreptat împotriva guvernării PSD-ALDE.

De asemenea, peste 350 de sibieni participă la protestul antiguvernamental, numit "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", care are loc în municipiu, potrivit organizatorilor.

La Braşov, aproximativ 200 de persoane, potrivit forţelor de ordine, protestează, sâmbătă seara, faţă de modificarea legilor justiţiei şi cer demisia premierului Viorica Dăncilă, a liderului PSD Liviu Dragnea şi a întregului Guvern.

Aproximativ 300 de persoane protestează, sâmbătă seara, la Cluj-Napoca, faţă de modificarea legilor justiţiei şi au cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, şi a preşedinţilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

În jur de 30 de persoane au participat, sâmbătă seara, la Târgu Mureş, la o acţiune de popularizare a iniţiativei "Fără penali în funcţii publice", care urmăreşte adunarea de semnături pentru modificarea Constituţiei în acest sens.

UPDATE 21:10. Ca de obicei, la ora 21:00, oameni au aprins laternele telefoanelor.

UPDATE 21:00. Aproape 7.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei. 

Mălin Bot a fost ridicat de jandarmi în momentul la protestul din Piaţa Victoriei pentru a fi dus la secţia de poliție pentru a fi legitimat.  

UPDATE 20.30. În jur de 5.000 de oameni se află la protestul din faţa Guvernului. 

UPDATE 20:15. A fost blocat traficul dinspre Lascăr Catargiu spre Bulevardul Mihalache.

"România este formată din cetăţeni, nu din membrii de partid", a afirmat un protestar. 

UPDATE 20:10. Numărul celor care protestează a ajuns la peste 4.500.

UPDATE 20:00. Sunt aproape 4.000 de oameni în Piaţa Victoriei, la această oră. Oamenii continuă să vină dintre metrou. 

Protestarii spun că încompetenţa celor care ne conduc îi determină să vină în stradă. "Lumea a cumulat prea multă informaţie falsă de la Guvern, Parlument. Lumea pare saturată, deja se simte revolta", a precizat, pentru Realitatea TV, unul dintre oamenii prezenţi la protest. 

UPDATE 19:50. La Târgu Mureș, cei câțiva protestatari s-au adunat în fața Prefecturii, strigând ”Jos, Jos, Jos, Guvern de mincinoși!”.

În Iaşi, oamenii s-au adunat în Paița Unirii, purtând steagul României și al Uniunii Europeane, scrie Ziarul de Iași.

Și brașovenii au ieșit în stradă, desfășurând un tricolor imens. Manifestanții au pancarte pe care scrie ”Un guvern de analfabeți și hoți”, ”Demisia Dăncilă” și ”Demisia ministrului Justiției”. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a publicat un videoclip cu protestele pe pagina sa de Facebook.

Și la Cluj Napoca câteva zeci de oameni au pornit în marș, strigând ”PSD, ciuma roșie!”, scrie hotnews.ro.

Și în Pitești s-au adunat câțiva protestatari. Mesajul lor pentru guvernanți: ”Argeșul contează. Țara n-a votat hoția. Voi nu sunteți România!”

UPDATE 19:30. Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei se apropie de 3.000.Traficul dinspre Aviatorilor spre Lascăr Catargiu și Calea Victoriei a fost blocat. 

"Simt că România se îndreaptă în direcţia greşită", a afirmat, la Realitatea TV, unul dintre protestari. "Nu sunt de acord cu corpuţii care conduc", a completat acesta.

Klaus Iohannis, mesaj important către cei care protestează

"CCR, sluga PSD", mai strigă oamenii prezenţi la protest.

Oamenii din Piaţa Victoriei cer demisia Guvernului.

UPDATE 19:15. Oameni au ieşit în stradă şi în Cluj Napoca, Iaşi şi multe alte mari oraşe.

Urmăreşte imagini LIVE de la protestul din Piaţa Victoriei 

UPDATE 19:00. Oamenii continuă să vină la protestul din Piaţa Victoriei. În jur de 1500 de persoane se află la ora actuală în faţa Guvernului.

Oamenii au cătuşe pe care scrie: "100 de ani în Penalistan", fiind folosit acelaşi logo pe care Guvernul îl utilizează pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. 

UPDATE 18:45. Peste 500 de persoane se află la protestul de la Guvern. Este posbil ca aceştia să plece în marş către Piaţa Constituţiei. Oamenii au întins un steag al Uniunii Europene şi strigă: "EUROPA, EUROPA!".

Foto: Corpuţia Ucide - Facebook

UPDATE 18:30. Incidente între protestari şi jandarmi. Protestarii sunt nemulţumiţi că jandarmii au intalat garduri şi au ieşit în stradă, blocând traficul. Nu au fost însă violenţe, doar câteva îmbrânceli.

"PSD, ciuma roşie", strigă aceştia.

Numărul protestarilor creşte de la oră la alta. De asemenea, numărul jandarmilor este destul de ridicat.

UPDATE 18:15. În jur de 500 de persoane protestează în faţa Guvernului, la această oră.

UPDATE 17:00. Oamenii au început deja să se aduce la protestul în Piaţa Victoriei

Protest Bucureşti. Deja sunt tensiuni în Piaţa Victoriei. Protestarii care s-au adunat au vrut să delimiteze un spaţiu deoarece în Piaţa Victoriei este instalat un steag al Uniunii Europene, iar oamenii nu vor să calce steagul. Jandarmii nu sunt, însă, de acord cu deliminarea spaţiului.

Protest amplu, sâmbătă în București. Mii de oameni și-au anunțat deja participarea la un mega-evenimentul anunțat pe pagina de Facebook a comunității Corupția Ucide.

Protestul urmează să aibă loc începând cu ora 18.00 în Piața Victoriei din București. Alte evenimente sunt programate în mai multe orașe ale țării, dar și peste hotare. 

Protest: ”Vrem Europa, nu dictatură!

De la preluarea guvernării, coaliția PSD-ALDE nu și-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, ci a avut două priorități: să își salveze de închisoare VIP-urile cu dosare penale și să instaureze în România un regim în care forța legii și democrația sunt strivite de forța instituțiilor politice. Metodele și acțiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene și democratice și aruncarea ei în liga regimurilor autocratice, în care domnesc interesele și bunul-plac al celor care au acces la butoanele politice, iar societatea este lipsită de șansa de a sancționa derapajele acestora.

Suntem generația care a avut șansa să vadă cu adevărat ce înseamnă democrația și valorile europene. Suntem generația care le prețuim și nu vom renunța la ele, doar pentru că stau în calea salvării de dosare penale a unor lideri politici precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu-Tăriceanu! 

Protest: PSD închide gura baronilor cu pensii speciale 

Protest: Ne vedem pe 12 mai. Tine de fiecare sa distribuim acest eveniment pentru a avea efectul dorit. Asta nu înseamnă că nu o sa ieșim mai devreme, dacă vedem ca urmează sa treacă legile justitiei, codul penal modificat în interesul infractorilor, etc”, precizează mesajul postat pe pagina evenimentului, care enumeră ”acțiunile antidemocratice ale PSD-ALDE”:

- Tentativele continue de resuscitare a OUG 13 prin Legile Justiției și modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală

- Încercarea de a schimba în mod nejustificat conducerea Parchetului General și pe cea a Direcției Naționale Anticorupție

- Reprimarea dreptului la protest, prin amenzi abuzive și acțiuni în forță ale Jandarmeriei

- Schimbarea legilor cu dispreț față de procedurile parlamentare firești și față de consultarea publică

- Denigrarea instituțiilor europene, a ambasadelor străine și a reprezentanților României la Bruxelles care se opun abuzurilor PSD

- Proiecte precum Legea defăimării, menite să anuleze libertatea de exprimare

- Cauționarea televiziunilor care fac propagandă anti-justiție și calomniază pe cei care protestează împotriva abuzurilor PSD și intoxicarea cu bună știință a populației cu mesaje anti-europene

- Sabotarea surselor de finanțare a ONG-urilor prin noul Cod fiscal.

Protest: Coduri penale

Protest: În ultimele zile, pagina de Facebook Corupția Ucide a menționat proiectele de modifcare a Codurilor Penale, printre motivele importante pentru care protestatarii aleg să iasă în stradă.

”Ce vrea să facă în Parlament Comisia Iordache este mult mai grav decât OUG 13. Și dacă aveți impresia că va putea fi corectat ulterior, vă înșelați. Dacă legea ajunge în vigoare fie și numai o secundă în această formă, Liviu Dragnea și mulți alți judecați pentru corupție vor fi salvați! 

După Victor Ponta, încă un greu din PSD achitat 

De aceea, este esențial să ne împotrivim ACUM, cât încă proiectul nu este lege.

Dacă vreți să trăiți într-un stat de drept și nu într-o dictatură a unui vătaf, ne vedem acolo. Invitați-vă și prietenii și explicați-le de ce este important, pentru noi toți, să îi oprim pe cei care vor să facă din România țara corupției legalzate!”, se precizează pe pagina de Facebook menționată.

Protest: TVR

Problemele de la TVR se află și ele printre motivele de nemulțumire care duc la protest. ”Nu degeaba a fost numita șefa la TVR aceasta persoană grobiană. Credeați că televiziunea națională prezintă știrile si emisiuni în mod obiectiv și fără influență politică?”, scriu cei de la comunitatea Corupția Ucide. 

Protest: CNDCD

Printre nemulțumirile protestatarilor se află și ultimele decizii ale CNCD.

”Președintele Klaus Iohannis amendat cu 2000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că a folosit cuvântul penali.

Același Consiliu a hotărât că Viorica Vasilica Dăncilă nu a depășit limitele exprimării libere, de curând, când a folosit expresia "Acești oameni cred ca sunt autiști și nu văd și nu aud.." jignind cu această ocazie persoanele care suferă de autism.

Tot Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu s-a pronunțat pe sesizarea făcută de către Deputatul USR Cosette Chichirău atunci când a fost insultată în Parlamentul României de către senatorul PSD Şerban Nicolae.

Mai crede cineva că această instituție este imparțială și că la conducerea ei nu exista un individ aservit politic?

Noi ce facem? Cum reacționăm la felul în care se comportă această instituție?”, scriu cei de la Corupția Ucide.

Mai multe articole despre:
PSD protest Bucureşti corupţia ucide