MENIU

Sindicaliștii din Educație NU renunță la grevă! Klaus Iohannis, promisiune pentru profesorii din România

Sindicaliștii din învățământ au anunțat că nu renunță la grevă. Președintele Klaus Iohannis le-a oferit o rezolvare a crizei din Educație în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni. Peste 10.000 de protestatari au ajuns la Palatul Cotroceni, după ce au mărșăluit prin centrul Capitalei, de la Piața Victoriei. 

UPDATE 16:00: Sindicaliștii au ieșit de la discuțiile cu președintele Iohannis. Simion Hăncescu și Marius Nistor și Anton Hadăr au anunțat că șeful statului le-a promis un acord politic pentru rezolvarea crizei din Educație.

„Dl Klaus Iohannis a promis că după ce se termină discuțiile cu noi îl va suna pe premier”, a anunțat Anton Hadăr, președinte Federația Națională Sindicală Alma Mater.

Liderii sindicali au anunțat că greva generală continuă până la primirea unor propuneri viabile din partea Guvernului.

 

UPDATE 15:00: Sindicaliștii au ajuns la Palatul Cotroceni. La discuțiile cu președintele Klaus Iohannis a participat și un reprezentant al elevilor - Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Liderii de sindicat Simion Hăncescu, Marius Nistor, Anton Hadăr au fost primiți de președintele Klaus Iohannis pentru discuții despre revendicări și greva generală în Educație

UPDATE 14:50: - Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București dezminte informațiile potrivit cărora ar fi avut loc violențe în timpul protestului și marșului profesorilor.

În legătură cu adunarea publică din Piața Victoriei, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: 

Dezmințim informațiile apărute în spațiul public, prin care se induce ideea de violență în rândul manifestanților. Până la acest moment, nu au fost înregistrate situații conflictuale de niciun fel între participanți și forțele de ordine.

Echipele noastre de dialog sunt permanent în legătură cu organizatorul, reprezentanții acestuia și participanții la adunarea publică. 

În acest sens, recomandăm tuturor celor prezenți la manifestație să respecte, în continuare, cadrul legal în vigoare și îi asigurăm că securitatea lor este prioritatea noastră.

 

UPDATE 14:10: Oferta Guvernului pentru sindicatele din Educaţie

„În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Acesta va fi asumat printr-un memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Până la intrarea în vigoare a noii grile au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.

UPDATE 14:00 Miile de dascăli care participă la marele protest din București au început să ajungă în zona Palatului Cotroceni, unde o delegație a liderilor lor va avea discuții cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 13.50 Președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu sindicaliştii din învăţământ, potrivit unor surse politice citate de Realitatea Plus.

 

UPDATE 12.50 - Mii de dascăli care au participat la mitingul din Piața Victoriei au pornit în marș până la Palatul Cotroceni. Profesorii au cerut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă s-au încheiat fără un rezultat.

 

UPDATE 12.30  Discuția premierului Nicolae Ciucă cu liderii de sindicat s-a încheiat fără rezultat. Reprezentanții protestatarilor au refuzat oferta voucherelor și au precizat că singura variantă acceptată este cea a unei ordonanțe de urgență prin care executivul s-și asume ferm majorarea prin lege a veniturilor din învățământ.

Foto Octav Ganea/Inquam Photos

Foto Octav Ganea/Inquam Photos

Între timp, elevii au anunțat solidarizarea cu profesorii și se alătură protestului din Piața Victoriei. Mesajul a fost transmis de președinta Asociației Elevilor Constanța, Ariana Dudună, marți, din fața Guvernului.

Elevii, solidarizare cu profesorii, în Piața Victoriei - Ariana Dudună (AEC): Guvernanți, nu mai puteți să vă bateți joc de Educație la nesfârșit!

„Prezența elevilor aici trebuie să arate un semnal de solidaritate. Guvernanți, nu mai puteți să vă bateți joc de Educație la nesfârșit! O să punem piciorul în prag! Profesorii l-au pus deja, noi suntem alături de ei”, a declarat Ariana DUdună, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Care este ultima ofertă a Guvernului

PRIME PENTRU PERSONALUL DIDACTIC

- prime pentru susținerea carierei didactice
- 2.000 de lei net (5 iunie)
- 2.000 lei net (anual, pe 5 octombrie până în anul 2027)
- 70% (1400 lei) din 2.000 de lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice

sursa: sindicat

PRIME ȘI MAJORĂRI PENTRU PERSONALUL NEDIDACTIC

- majorare 8-9% pentru personalul nedidactic
- prime de câte 500 de lei net (5 Iunie)
- 1.000 lei net (pe 5 Octombrie până în 2027)
- 70% din suma de 1.000 de lei pentru cursuri de igienă și altele

sursa: sindicat 

Programul protestului profesorilor - circulația în Capitală, dată peste cap

Protestul va dura până la orele 16.00, după următorul program:

- între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;

- între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;

- între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu;

- între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.

- între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.

 

TRAFIC RESTRICȚIONAT ÎN ZONELE CENTRALE ALE CAPITALEI

”Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

De asemenea, instituţia precizează că, după debarcarea participanţilor, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri, autocarele vor fi direcţionate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenţei, segmentul cuprins între Pod Grozăveşti şi Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I şi II de circulaţie.

”În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată”, a mai transmis Brigada Rutieră.

 

PROTEST LA POARTA LUI KLAUS IOHANNIS

Liderul federației sindicale din învățământ Spiru Haret a anunțat la finalul discuțiilor cu ministrul Muncii că „în momentul de față nu există niciun motiv pentru anularea protestului de la porţile lui Klaus Iohannis. Este obligația preşedintelui să intervină într-un moment critic”.