MENIU

Proprietarii de câini periculoși, obligați să plătească asigurare de răspundere civilă pentru animale

Proprietarii de câini periculoși sunt obligați să plătească o poliță de asigurare de răspundere civilă pentru animalele de companie. Decizia drastică vine după evenimentele tragice care au devastat familii întregi, precum cea a femeii ucise de câini în timp ce alerga pe Lacul Morii sau al copilului sfâșiat în Parcul Tei, în 2013.  

În prezent, doar proprietarii de câini periculoși sunt obligați prin lege să încheie o astfel de asigurare pentru a acoperi eventualele daune provocate altor animale sau chiar oamenilor.

O astfel de asigurare oferă despăgubiri și poate acoperi daunele pe care o persoană vătămată le poate cere în instanță. De altfel, prețul unei astfel de asigurări variază în funcție de suma asigurată - între 200 și 100.000 de euro.

Cei care sunt prinși fără asigurare de răspundere civilă pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Legea vine după ce, la începutul anului 2023, Ana, o femeie în vârstă de 43 de ani, din Capitală, a fost ucisă de o haită de câini, pe Lacul Morii.

Cazul nu a fost izolat. Acum 11 ani, Ionuţ, un băiețel de 4 ani, a murit sfâșiat de câini în Parcul Tei. 

În 2006, țara noastră a ajuns subiect pe prima pagină a presei internaționale. La o aruncătură de băț de Guvern, un om de afaceri japonez a murit după ce a fost mușcat de un maidanez.