MENIU

Propagandiștii TV ai lui PUTIN sunt disperați. Nu știu cum să acopere eșecul din Ucraina

Propagandiștii TV ai Kremlinului par să fie în impas, iar explicațiile prin care încearcă să mascheze eșecul din nordul Ucrainei au reușit să-i înfurie chiar și separatiștii ruși din acele regiuni, notează analiza zilnică a Institutului pentru Studiu Războiului. De la justificări potrivit cărora forțele rusești luptă împotriva întregului bloc occidental, până la minimizarea importanței succeselor ucrainene, oamenii Kremlinului au reușit să-i dezamăgească tocmai pe rușii din teritoriile separatiste, care se simt trădați de discursul oficial.

Propagandiștii Moscovei au părut neobișnuit de dezorganizați în relatările lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții infirmând astfel de informații.

De asemenea, experții invitați nu au fost în măsură să confirme narațiunile prezentatorilor, potrivit cărora succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas.

O astfel de emisiune poate dezvălui adevăratul progres al „operațiunii militare speciale" publicului larg rus care se bazează pe mass-media de stat și pe Ministerul rus al Apărării pentru actualizări.

Bloggerii și naționaliștii ruși sunt supărați pe ministerul Apărării

Anunțul de retragere a distanțat și mai mult comunitățile bloggerilor militari (milblogger) și naționaliștilor ruși care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a cuceri întreaga Ucraină.

Bloggerii militari ruși au condamnat Ministerul Apărării pentru că a păstrat tăcerea, a ales autoizolarea și a denaturat adevărata situație.

Unul dintre ei a declarat chiar că tăcerea Ministerului rus al Apărării este o trădare a militarilor ruși care au luptat și încă luptă în Ucraina.

Un altul a remarcat, de asemenea, că Ministerul rus al Apărării a ignorat sau a înjosit în mod repetat comunitatea milbloggerilor care a exprimat îngrijorări cu privire la conducerea militară rusă și la lipsa de transparență pe front.

Înainte de anunțul de retragere, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu convoaie militare rusești care se păreau că se deplasau pentru a întări direcția Harkov pe 9 septembrie.

Multe publicații rusești și milbloggeri își exprimaseră speranța că aceste întăriri vor stabiliza linia frontului și vor respinge avansurile ucrainene pe Izium, în ciuda faptului că Ministerul rus al Apărării nu abordase situația în curs de desfășurare cu câteva zile înainte.

Probabil că milblogerii ruși ar fi acceptat anunțul MoD de retragere, așa cum au făcut-o anterior cu retragerea rusă de pe Insula Șerpilor și alte pierderi tactice rusești, dacă spațiul informațional rusesc nu ar fi fost suprasaturat de imagini cu succesele ucrainene.

Cel mai important, astfel de practici de informare inconsecvente erodează încrederea publicului rus în mesajele Ministerului rus al Apărării și dăunează fațadei propagandistice a Kremlinului.

Milbloggeri ruși au criticat, de asemenea, autoritățile de ocupație ruse pentru că nu au organizat măsuri de evacuare în regiunea Harkov. Unii au remarcat faptul că administrațiile de ocupație sunt dezorientate și lipsite de inițiativă.

Contraofensiva ucraineană paralizează efectiv conducerea ocupației ruse, care probabil se teme pentru soarta sa, arată analiza ISW.