MENIU

Proiectul lui Tăriceanu pentru parlamentare, votat în Senat. Actul normativ prevede ca data alegerilor să fie stabilită de către Legislativ

Senatul a adoptat luni proiectul de lege iniţiat de către senatorul ALDE - Călin Popescu Tăriceanu, senatorul UDMR Attila - Zoltan Cseke şi deputatul PSD Marcel Ciolacu care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de către Legislativ, prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor.

Proiectul de lege, aflat în procedură de urgenţă, a fost adoptat de Senat cu 89 voturi "pentru", 38 "contra" şi o abţinere.

Iniţativa legislativă, aflată în procedură de urgenţă, a primit raport de admitere cu amendamente admise şi amendamente respinse din partea Comisiei juridice a Senatului.

"Prin decretul prezidenţial nr. 1134/2016, Parlamentul ales la data de 11 decembrie 2016 a fost convocat la data de 20 decembrie 2016. Prin urmare, limitele temporale normale ale mandatului actualului Parlament sunt 20 decembrie 2016 -20 decembrie 2020. Întrucât, excepţiile de la durata de 4 ani a mandatului Parlamentului în sensul scurtării acestuia sunt strict prevăzute de Constituţie, rezultă că pentru a determina datele posibile pentru organizarea alegerilor parlamentare, termenul de 20 de zile prevăzut de art. 63 alin. (3) din Constituţie, trebuie calculat înapoi începând de la data de 20 decembrie 2020", precizează iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Mai multe articole despre:
alegeri parlamentare