MENIU

Proiectul bugetului de stat, în dezbaterea finală a Parlamentului. Dispute între premier și Opoziție

Parlamentul s-a reunit luni, în şedinţă comună pentru a dezbate proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2018. Premierul Mihai Tudose a ajuns, luni, la Palatul Parlamentului, iar înainte de plen, a avut o discuție cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul lui Liviu Dragnea.

Realitatea.net redă live text cele mai importante momente ale ședinței.

Premierul Mihai Tudose a luat din nou cuvântul pentru a le da un răspuns celor din Opoziție. Spre final, le-a spus: ”Slavă Domnului că nu sunteți la guvernare, și Slavă Domnului, că la cum vă mișcați, nu o sa fiți prea curand”.

Ulterior a luat cuvântul Traian Băsescu, cel care l-a ironizat pe, Varujan Vosganian, care a vorbit înaintea lui: ”Aveți puțin mir?!(...).Am privit cu atenție bugetul pe 2018 si este un buget care isi asaza ca reper criteriile de la Maastricht. Split Tva este o ideea neinspirată”, a spus senatorul PMP.

Claudiu Năsui, deputat USR, a criticat la rândul său proiectul de buget. Mai mult, i-a transmis lui Mihai Tudose că nu respectă avertismentele UE.

Un deputat al Opoziției a venit la microfon și a solicitat ca premierul Tudose ”să se întoarcă de la țigară”,  întrucât se dezbate bugetul. După ce premierul s-a întors, deputatul i-a transmis premierului: ”Rog pe cineva să vă scuture, ați venit puțin adormit, pentru că nu știți ce ați semnat”. La final, deputatul a anunțat că PNL nu va vota bugetul de stat, întrucât este unul al sărăciei și subdezvoltării.

În scurt timp încep dezbaterile generale. Premierul Tudose a părăsit sala de plen și a mers în biroul lui Liviu Dragnea.

Eugen Teodorovici, președintele Comisiei de Buget, a susținut punctul de vedere al forului după ce comisia a dat raport pozitiv pe proiectul de buget.

Premierul Mihai Tudose a vent la tribună pentru a susține un discurs pentru adoptarea bugetului. Acesta s-a lăudat cu realizările din anul 2017, dar mai ales cu creșterea economică de 7%.

Ședința a început cu un moment de reculegere, pentru momentul Timișoara, Revoluția din 1989. Ședința este condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, încă au loc dezbateri înainte de ședință.

......................

Proiectul este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.

Pentru anul 2018, din totalul veniturilor bugetare, 88% urmează să se încaseze din contribuţiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale şi 11,8% subvenţii primite de la bugetul de stat

Votul final asupra bugetului este programat pentru joi, 21 decembrie.

Mai multe articole despre:
Senat măsuri guvern plen decizii Mihai Tudose