MENIU

Proiect UNIC în lume - un lăcaș de cult pentru creștini, musulmani și evrei va fi construit în Germania

Lăcaș de cult comun în Germania

Moment important pentru ”pacea religiilor”! Piatra de temelie a unui lăcaș de cult comun unde se vor purea ruga atât creștinii, cât și musulmanii și evreii a fost pusă joi în Insula Muzeelor din centrul Berlinului. Lucrările vor dura patru ani. 

Construit pe locul unei vechi biserici distruse în timpul RDG comuniste, clădirea a fost proiectată astfel încât fiecare grup de credincioşi să se poată ruga separat. Moscheea, sinagoga şi biserica protestantă vor fi legate însă între ele printr-o mare sală comună unde evenimente şi festivaluri vor putea fi, de asemenea, sărbătorite împreună.

Proiectul a fost conceput în urmă cu zece ani. Lucrările trebuiau să înceacpă anul trecut, dar au fost amânate din cauza pandemiei. 

La așezarea primei pietre au fost prezenți și imamul, pastorul şi rabinul unei ”Singure Case.” Înainte ca obiecte simbolice ale celor trei religii să fie turnate în beton, cei trei au au rostit scurte rugăciuni.

”Este o etapă importantă către finalizarea proiectului nostru inter-religios de pace”, a declarat rabinului Andreas Nachama.

”Bucuria legată de acest proiect de pace unic al religiilor creşte odată cu fiecare piatră care va fi pusă”, a spus și pastorul Gregor Hohberg.

”Pentru noi este un pas înainte plin de simbolism. În aceste vremuri de polarizare a opiniilor şi atitudinilor care aruncă o mare umbră asupra lumii, lăcaşul întruchipează spiritul constructiv al credinţei şi spiritualităţii”, a afirmat imamul viitoarei moschei, Kadir Sanci. Acesta a aprecizat că lăcașul de cult a trei religii monoteiste este ”un loc de pace şi securitate, un elogiu al diferenţei” în timp ce tensiunile dintre evrei şi musulmani au fost amplificate în Germania în ultimele săptămâni din cauza recrudescenţei conflictului armat israeliano-palestinian.

În timpul ceremoniei, primarul Berlinului, Michael Müller, a denunţat în discursul său ”ura, violenţa, antisemitismul şi islamofobia, rasismul şi incitarea la ura rasială” care ”nu îşi au locul în societatea noastră''.
”Este normal şi chiar important ca în capitala Germaniei să se poată discuta despre conflicte dramatice mondiale”, a adăugat acesta. 

Recent, la mitingurile pro-palestinienedin Germania, protestatarii au ares drepele israeliene și au rostit sloganuri antisemite. 

Finanțarea pentru realizarea proiectului unei ”Singure Case”, în valoare de 47 de milioane de euro, va fi asigurată parțial de statul german și primăria din Berlin. Pentru adunarea fondurilor care lipsesc, aproximativ 8 milioane de euro, a fost lansată o campanie de donaţii.

În prezent, locuitorii Germaniei sunt în majoritate creştini, mulţi dintre ei protestanţi, dar există şi o mare comunitate musulmană estimată la 5,3 şi 5,6 milioane de credincioşi, reprezentând 6,4% până la 6,7% din populația totală. 
Decimată de Holocaust, comunitatea evreiască este astăzi una dintre cele mai dinamice din Europa datorită sosirii în anii '90 a peste 200.000 de evrei din fosta Uniune Sovietică şi cărora Germania le-a deschis porţile. Acum, comunitatea evreiască din Germania este estimată la aproximativ 225.000 de persoane, a treia cea mai mare comunitate din Europa după cele Franţa şi Marea Britanie, potrivit Agerpres.