MENIU

Proiect nou pentru părinții din România - În ce condiții pot munci de acasă mai multe zile în fiecare lună

Părinţii care au copii mici ar putea să lucreze patru zile pe lună de acasă. Proiectul inițiat de liberali a fost depus deja în Parlament și urmează să fie analizat de aleși.

Proiectul legislativ inițiat de PNL vizează părinții care au copii cu vârsta de până la 8 ani și urmărește ca să sprijine familiile pentu ca părinții să petreacă mai mult timp cu copii.

Documentul prevede ca părinții care au copii cu vârste de până la 8 ani să lucreze de acasă patru zile pe lună.

Propunerea îi vizează atât pe cei angajați la stat cât și pe cei din companii private.

Inițiatorii susțin, în Expunerea de motive, că și în alte state europene este în vigoare flexibilizarea modului de lucru, în telemuncă, în cazul părinților care au copii cu vârsta sub 8 ani, repsectiv în Spania, Olanda, Germania, Belgia, Austria, Norvegia, Finlanda, Suedia.

Proiectul ințiat de liberali este sprijinit și de PSD și de USR și a fost depus la Senat. Următoarea etapă este dezbaterea proiectului în comisiile de specialitate, unde parlamentarii pot propune amendamente.

”E important să ajungem și noi la o formulă optimă, în care acești părinți, familii tinere care au copii sub 8 ani de zile, să reușească să împace așa cum trebuie și serviciu și viața în care trebuie să fie alături de cei mici într-o mai mare măsură. Sigur că mă aștept să obținem sprijin cât se poate de repede. Directiva asta trebuia să o transpună Ministerul Familiei încă din august anul trecut”, a explicat Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, la Radio România Actualități.

Asociațiile care luptă pentru drepturile părinților au atrasdeja atenția că legea ar trebui îmbunătățită.

„Aleșii să aibă în vedere că nu toate meseriile sunt de birou, că există şi brutari, că există şi constructori, că există şi medici, că există tot felul de astfel de meserii care nu pot fi făcute de acasă. Ar trebui gândit cumva o lege care să permită tuturor părinților cu copii mai mici de 8 ani să poată să petreacă mai mult timp cu copiii lor”, a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru mame”.

Noul proiect de lege inițiat de PNL poate fi consultat mai jos: