MENIU

Proiect de lege: firmele, obligate să angajeze pensionari

Parlamentari au propus ca firmele să fie obligate să angajeze pensionari pe post de consilieri

Un grup de parlamentari, printre care Teodor Meleşcanu și Graţiela Gavrilescu, a înregistrat la Senat un proiect de lege prin care firmele cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de lei şi cu cel puţin 5 angajaţi să fie obligate să angajeze pensionari. 

Inițiatorii susțin că proiectul are drept scop să-i ajute de pensionari să obţină venituri suplimentare, dar și să evite izolarea lor socială, potrivit Realitatea Plus.

Astfel, în cazul firmelor cu o cifră de afaceri mai mare de 5 000 000 lei şi cu cel puţin de 5 angajaţi, unul dintre ei trebuie să fie pensionar. Pentru firmele mai mari, ”paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare”.

Pentru persoanele angajate conform prevederilor proiectului nu se datorează contribuţii de asiguări sociale şi asigurări de sănătate în cazul în care câștigul nu depășește salarial mediu brut pe economie.

Neîndeplinirea acestor obligaţii poate fi sancționată de Inspecţia Muncii, se mai arată în propunerea legislativă semnată de Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Dorel Căprar, Alexandru Băişanu, Eugen Durbacă, Andrei Gerea, Rodica Paraschiv.

Mai multe articole despre:
pensionari consultanți pensie majorare