MENIU

Proiect de lege controversat: Profesorii, funcționari publici la şcoală. Agresorii lor riscă închisoarea

proiect controversat: profesorii devin funcționari publici
proiect controversat: profesorii devin funcționari publici
proiect controversat: profesorii devin funcționari publici
proiect controversat: profesorii devin funcționari publici

Profesorii și directorii din învățământul preuniversitar primesc statut de autoritate publică și vor beneficia de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică. Propunerea legislativă adoptată luni de Senat mai prevede pedepse pentru agresarea personalului didactic . Agresorii cadrelor didactice riscă pedepse mai mari cu o treime. Controversatul proiect a fost votat de senatori după PATRU ani de la depunerea în Parlament de PSD. Documentul a fost contestat vehement de federațiile de părinți și de elevi și chiar și de unii reprezentanți ai profesorilor. Proiectul va intra în vigoare după ce este promulgat de președintele Klaus Iohannis.  

 

Proiectul de „Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu” a fost adoptat luni de Senat, cameră decizională.

Proiectul este contestat de părinți și elevi pentru că, în opinia acestora, statutul de autoritate publică oferă profesorilor un avantaj în situațiile de conflict dintre elevi și profesori: „avantaj care, deși în aparență pare a fi un lucru pozitiv, va avea efecte grave în sistem,  constituind o pârghie pe care, elevii, în momentul de față nu o au, deși cazurile în care elevii sunt victime ale abuzurilor în mediul școlar sunt mai numeroase”, au spus elevii în scrisoarea trimisă președintelui Klaus Iohannis în octombrie 2019.

Ce prevede, pe scurt, proiectul care conferă cadrului didactic autoritatea unui funcționar public

Noul statul al profesorilor va fi similar cu cel al magistratilor sau al politistilor.

Asta inseamna ca toate cadrele didactice vor trebui sa lucreze pana la 8 ore pe zi, dar NU vor mai avea voie sa faca meditatii. De asemenea, vor intocmi si rapoarte catre superiorii lor, catre directori si inspectori scolari.

Totodată, functionarii publici sunt sanctionati mai aspru pentru faptele lor, iar acelasi lucru se va intampla si in cazul profesorilor.

Regulile se schimba si pentru cei care vor agresa profesorii. Sanctiunile vor fi drastice, asupra elevilor, care nu se vor bucura de prezumtia de nevinovatie, pentru că „în cursul procedurii legale, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară”, potrivit art. 4 din forma finală a proiectului adoptat luni de Senat.

Agresorii cadrelor didactice riscă pedepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede noua lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului.

Cum a decurs votul în Senat. Cine a votat pentru, cine a fost împotrivă

Pentru acordarea statutului de funcționar public profesorilor au votat 76 de senatori, 25 au fost împotrivă iar doi s-au abținut. PSD, UDMR, ALDE și Pro România au votat în bloc pentru, alături de un senator PMP, medic din Republica Moldova. PNL, USR și ceilalți senatori PMP au votat împotrivă. S-au abținut 2 senatori de la PMP. Cum a votat fiecare senator se poate urmări AICI.

Inițiativa proiectului atât de contestat de federațiile de părinți și de elevi, dar și de reprezentanți ai profesorilor, aparține senatorului PSD Șerban Nicolae. Proiectul a fost iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae la cererea sindicatelor FSLI conduse de Simion Hăncescu. Proiectul a trecut tacit de deputați în 1 noiembrie 2016. De atunci a stat în Senat, în comisiile de specialitate, doi ani și jumătate până să fie adus pe ordinea de zi în Senat, în decembrie 2019.

Actul normativ va fi trimis președintelui României, pentru promulgare.

 

Prevederile principale ale legii de învestire a profesorilor cu autoritatea de funcționar public

Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se bucură de:

- respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, precum și din partea celorlalți salariați ai unității;

- un climat de ordine, disciplină și respect, în timpul desfășurării actului educațional în contexte formale, neformale și informale;

- autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-educare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare;

- susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației, în realizarea actului educațional;

- dreptul de a aplica sancțiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ;

- protecție juridică adecvată;

- sprijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarea tratamentului;

- beneficiul campaniilor desfășurate la nivel național și local, de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea considerației și prestigiului social”, potrivit art. 2 al proiectului adoptat final de Senat pe 3 februarie 2020.

 

INCOMPATIBILITĂȚI PROFESORI

„Profesorilor li se vor aplica toate incompatibilitățile care decurg din statutul funcției publice:

-nu poți să desfășori activitate decât într-un domeniu care nu are legătură cu activitatea ta obișnuită => ceea ce exclude meditațiile
-se va aplica evaluarea profesională ierarhică => deci va trebui ca profesorii să întocmească raport către director, inspector samd
-limitarea autonomiei profesionale: profesorul, în mod normal, are libertatea academică. Dacă l-ai făcut funcționar public, intră în niște canoane ale raportării, ale cuantificării muncii sale
-apar consecințe ale neîndeplinirii obiectivelor => acum poți spune că elevii tăi au note mici, pentru că nu au învățat. Dacă ești funcționar public, nu mai ai o astfel de scuză
-răspunderea pentru propriile fapte este mult mai mare, pentru că orice face, face în exercițiul funcțiunii”, a explicat pentru Edupedu.ro decanul Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu, Gabriel Ispas.

 

SANCȚIUNI ASUPRA AGRESORILOR PROFESORILOR

Agresorii cadrelor didactice riscă pededepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede noua lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului.

În cazul lovirii sancțiunile sunt și mai mari, de până la doi ani și jumătate de închisoare.

Dacă vinovatul are mai puțin de 14 ani, atunci nu va răspunde penal, iar în cazul celorlalți minori pedeapsa se înjumătățeste.

Proiectul prevede că „săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele precizate mai sus, dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcție didactică de conducere sau de îndrumare și control.

„- (1).Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale carei limite speciale se majorează cu o treime;
- (2).Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
- (3).Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcţie didactică, de conducere sau de îndrumare şi control”, potrivit art. 5 al proiectului legii adoptate de Senat pe 3 februarie 2020.

Articolele 2,3,4 și 5 din proiectul de lege pot fi urmărite în galeria FOTO.

Mai multe articole despre: