MENIU

Programul Prima Casă, suplimentat cu 500 de milioane de lei

<p>Prima Casă 2016</p>

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) anunţă că a aprobat suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru programul Prima Casă, iar alocarea pe bănci a plafoanelor a fost transmisă, miercuri, atât către FNGCIMM, cât şi către băncile finanţatoare participante în cadrul programului guvernamental, scrie News.ro.

Finanţatorii care au primit plafoane sunt Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.

”Prin HG.nr 366/18.05.2016 a fost suplimentat plafonul total de garantare pe anul 2016 aferent programului Prima Casă cu 500 milioane de lei. Măsura răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului”, se arată în comunicatul de presă al MFP.

Până în prezent au fost emise peste 181.897 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3,5 miliarde de euro, echivalentul a 15,6 miliarde de lei.

Pentru acest an, statul alocase iniţial garanţii de stat de 1,69 de miliarde de lei în cadrul programului Prima Casă. Însă cum statul garantează jumătate din valoarea împrumuturilor acordate prin Prima Casă, băncile au putut acorda în acest an credite cu o valoare totală dublă, adică de 3,38 miliarde de lei.

În aprilie, mai multe bănci au cerut suplimentarea plafonului pentru programul Prima Casă, în condiţiile în care au epuizat sumele alocate şi aveau în aşteptare mii de cereri din partea clienţilor.

Astfel, MFP a propus suplimentarea plafonului cu 500 milioane de lei, noile garanţii permiţând acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei prin programul guvernamental.

În primele patru luni ale acestui an, cererea pentru creditele Prima Casă a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea în plată.

Astfel, de la începtutul anului până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei, sumă care corespunde unor credite de 2,4 miliarde lei.

În perioada similară a anului trecut, au fost acordate garanţii de circa 668 milioane de lei, deci aproape jumătate din volumul realizat în 2016.

Mai multe articole despre:
fonduri plafon Prima Casă prima casa 2016