MENIU

Prognoză sumbră la Ministerul Sănătății: TREI scenarii în următoarele două săptămâni - Cel mai GRAV este cu 17.000 de infectări pe zi

Prognoză sumbră la Ministerul Sănătății: TREI scenarii în următoarele 2 săptămâni - Cel mai GRAV este cu 17.000 de infectări pe zi

Infectările din valul 4 cresc exponențial în ultimele zile. În acest moment, prognozele cele mai sumbre indică și peste 17.000 de cazuri pe zi la jumătatea lunii octombrie. Așa spune medicul Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

„Cel mai probabil, SARS-CoV-2 va exista alături de noi pentru o lungă perioadă, iar toată diferența, la COVID-19, este între infectare și îmbolnăvire. Nu este nicio problemă dacă te infectezi și ai imunitate.

Cel mai probabil vor existat și alte valuri ale pandemiei. Acest val, însă, va fi unul destul de puternic, destul de intens. 

Sunt prognoze în acest moment care merg până la vârfuri de 17.000 de cazuri pe zi. Este unul dintre scenariile celor de la INSP. Nu se va întâmpla. Acesta este unul dintre cele mai grave scenarii, cele mai nefericite. Nu înseamnă că vom ajunge acolo. Sunt cel puțin 3 scenarii epidemiologice pe care le luăm în calcul în următoarele 2 săptămâni. Acesta (scenariu - n.red.) este cel mai grav”, a atras atenția medicul Andrei Baciu, secretar de stat și vicepreședinte al campaniei de vaccinare.

Medicul a mai vorbit și despre virulența tulpinii Delta, mult mai mare față de cea britanică și cea originară, și despre impactul lunii septembrie în epidemia de coronavirus, după un an și jumătate.

„Luna septembrie are poate cel mai mare impact din punct de vedere epidemiologic, pentru că se întâlnesc grupuri de persoane care vin din diverse medii, după concedii, la școală. La școală se interacționeaza, copiii vin din familii diferite.

În luna septembrie vorbim de temperaturi care încep să scadă și activitatea se mută la interior. Sunt variabile care au un impact.

Important este cum trecem peste acest val patru”, a mai declarat, vineri, Andrei Baciu, la o televiziune de știri.