MENIU

Produse româneşti, doar cu numele. Telemea de oaie fabricată în Polonia, ciocolată în Bulgaria

Mai avem produse româneşti doar cu numele. Marile companii internaţionale au cumpărat mărcile de tradiţie, iar după câţiva ani au închis fabricile din ţara noastră şi au mutat producţia în străinătate. Pe rafturile magazinelor acestea se vând cu denumirea autohtonă, astfel încât cei mai mulți români cred că achiziţionează un produs românesc, fabricat în România.

Crema romaneasca, ce astazi se fabrica in Grecia. Ciocolata romaneasca, ce astazi se fabrica in Bulgaria. Branza romaneasca, ce astazi se fabrica in Polonia. Sunt doar cateva exemple de produse autohtone, dar care, iata, in momentul de fata se fabrica in afara granitelor.

Companiile internaţionale au cumpărat mărcile româneşti, dar au constatat că taxele şi impozitele din ţara noastră sunt prea mari, iar infrastructura este la pământ. Astfel, au mutat fabricile în Polonia, Grecia și Bulgaria, unde primesc sprijin de la stat şi beneficiază de facilităţi fiscale.

Ministrul Agriculturii: "Singura solutie e sa le oferim conditii, stimulente pentru a-i face sa ramana in Romania. Ne dorim cu totii sa incurajam productia in Romania de produse agroalimentare".

Dar acest sprijin continuă să întârzie, aşa că marile companii au decis, rând pe rând, să mute producţia în străinătate. Totuşi, au păstrat denumirea produselor, pentru a profita de ataşamentul românilor faţă de mărcile autohtone.

În realitate, acestea mărci de tradiţie, produse până acum câţiva ani în ţara noastră, sunt fabricate în Polonia, Grecia sau Bulgaria şi exportate în România.

Mai multe articole despre:
nume produse româneşti facilităţi fiscale