MENIU

Procurorul general Augustin Lazăr se așteaptă la un aviz NEGATIV pe legile justiției

<p>Augustin Lazăr</p>

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, joi dimineață, că se așteaptă ca avizul CSM-ului legat de legile justiției inițiate de Tudorel Toader ar trebui să fie, în mod normal, unul negativ.

"Proiectul a fost criticat de toți colegii magistrați și de experții Comisiei Europene, deci mă aștept la un aviz negativ din patea CSM, așa ar fi normal dacă dorim să se ridice sistemul de monitorizare MCV", a declarat Augustin Lazăr înainte de ședința CSM.

Procurorii nu și-au însușit propunerile de lege ferenda prezentate de Ministerul Justiției, pentru că ele afectează independența Justiției, a anunțat anterior procurorul General, Augustin Lazăr.

Trecerea Inspecției Judiciare de la CSM în subordinea Ministerului Justiției, ministrul fiind numit politic, ar întoarce România în timp cu peste zece ani, susține Procurorul General.

"O astfel de situatie a fost anterior anului 2004, când s-au emis noile legi ale Justiției, când ne pregăteam să avem standardele pentru intrarea în UE. Ne-am intoarce in timp cam mult", a explicat acesta.

"Faptul că în Franța Inspecția Judiciară funcționează în subordinea Ministerului nu înseamnă că și la noi, într-o democrație neconsolidată, s-ar putea face la fel, a mai precizat Lazăr, adăugând că "trebuie să ne asigurăm că Inspecția Judiciară rămâne la CSM, care este garantul independenței Justiției".

Tudorel Toader, în război cu procurorii. "Nu ştiam că avem Parlament tricameral"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat la sfârșitul lunii august că va trimite pachetul de legi privind justiţia la Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu şi la Ministerul Public sau la instituţiile subordonate acestuia, deoarece "procurorii nu fac legi", ci doar aplică legile.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lansat anterior un atac dur la adresa procurorilor, în condiţiile în care aceştia au criticat în mod unanim modificările propuse de Toader la pachetul de legi pe Justiţie.

"În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Iniţiatorul are rolul de a iniţia legea şi de a o supune dezbaterii, Guvernul îşi asumă sau nu schimbările, dacă trece de Guvern se duce în Parlament... Procurorii nu fac legi, nu am ştiut că avem Parlament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi Procuratură. Procurorii doar aplică legea, iar CSM o avizează", a declarat Toader miercuri dimineaţa, într-o conferinţă de presă de la Ministerul Justiţiei.

Mai multe articole despre:
CSM Augustin Lazăr legile Justitiei