MENIU

Procurorul general, Tiberiu Niţu: Poziţia Lukoil poate fi o formă de presiune asupra justiţiei

<p>Procurorul General al Rom&acirc;niei, Tiberiu Nițu</p>

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat joi că ameninţarea Lukoil privind închiderea rafinăriei Petrotel în cazul în care procurorii nu ridică sechestrul, poate fi o formă de presiune asupra justiţiei.

Inspecţia Judiciară va analiza declaraţiile reprezentanţiilor Lukoil privind ridicarea sechestrului de către anchetatori, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, spunând că anunţul potrivit căruia "dacă mâine nu ridici sechestrul, noi plecăm de aici" pune presiune pe procuror şi îl timorează.

Declaraţia a fost făcută la finalul şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în contextul în care Tiberiu Niţu a fost întrebat cum vede "ameninţarea" Lukoil că ar putea închide rafinăria Petrotel dacă procurorii nu ridică sechestrul asigurător.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a spus că nicio companie nu are voie să ameninţe că vor rămâne oameni fără locuri de muncă dacă nu se ridică un sechestru instituit de procurori.

"Punctual, faptul că o companie, indiferent de natura ei, că este românească, că este o companie internaţională, nu are voie să facă afirmaţii, ca şi oamenii politici, de acest gen. În sensul că ameninţi ca în situaţia în care nu se ridică sechestrul, practic, acei 3.500 de oameni vor rămân fără locuri de muncă. Eu cred că normalitatea este ca procurorii să îşi vadă mai departe de treabă", a spus judecătoarea Livia Stanciu.

Vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a anunţat că Inspecţia Judiciară va analiza afirmaţiile făcute de reprezentanţii Lukoil cu privire la ridicarea sechestrului de către procurori.

Mai mult pe Mediafax

Grupul Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploiești dacă, până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile și pe patrimoniul companiei, a declarat la Ploiești, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului Lukoil, notează Agerpres.

Conducerea LUKOIL a adresat un ultimatum statului român, cerând ridicarea sechestrului impus. În caz contrar, a avertizat Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului, Lukoil va închide definitiv rafinăria Petrotel.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a ridicat sechestrul de pe 17.618 tone de ţiţei ale Petrotel Lukoil aflate în spaţiile de depozitare ale Oil Terminal Constanţa, dar a pus sechestru pe alte 23.817 tone ţiţei ale companiei ruse, în valoare de 16 milioane dolari, aflate tot la Oil Terminal, notează Mediafax.

 Decizia Parchetului a fost comunicată Oil Terminal marţi, 7 octombrie, potrivit unui comunicat al companiei de stat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a făcut săptămâna trecută percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Parchetul a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Luni, premierul Victor Ponta spunea că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea prsoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile angajaţilor, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

Marţi, Petrotel Lukoil a anunţat că sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse a fost ridicat, iar rafinăria va începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

Petrotel face parte din grupul rus Lukoil.