MENIU

Procesul lui Darius Vâlcov, repus pe rol. Fostul ministru a contestat condamnarea la 8 ani de închisoare

Darius Vâlcov

Instanța supremă a decis, luni, repunerea pe rol a ultimul termen al procesului în care fostul ministru Darius Vâlcov a contestat condamnarea sa la 8 ani de închisoare, într-un dosar de mare corupție. Verdictul a fost dat în februarie 2018, de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul ministru și primar al Slatinei a cerut instanței supreme reluarea de la zero proces, dar solicitarea i-a fost respinsă luni.

"Repune pe rol cauza ce formează obiectul dosarului nr.790/1/2019 având ca obiect apelurile declarate de Ministerul Public, parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Natională Anticoruptie si de inculpatii Tomescu Constantin Cristian, Vâlcov Darius Bogdan, Prina Minel Florin si Timofte Petre Bogdan împotriva sentintei penale nr.74 din data de 8 februarie 2018, pronuntate de Sectia penală a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, în dosarul nr.2018/1/2018, privind si pe intimatul inculpat Susală Lucian Petrut. Fixeaza termen de judecată la data de 26 septembrie 2022, Sala Sectiilor Unite, cu citarea inculpatilor si incunostiintarea apărătorilor acestora", este minuta deciziei de luni a ICCJ.

Hotărârea este definitivă.

În 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

La perchezițiile din timpul anchetei a fost descoperită o adevărată avere, ascunsă într-un seif: peste un milion trei sute de mii de lei, 90.000 de euro, 3 kilograme de aur, în lingouri, precum și peste 170 de tablouri, câteva dintre ele cu semnături celebre, precum Renoir și Cocteau.

În 2018, fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de închisoare, dar ulterior avocații săi au atacat decizia

Apelul are la baza deciziile CRR ce vizează componenta coletelor specializate de 3 judecători, așa cum a fost cel care a judecat dosarul fostului ministru în faza de fond.