MENIU

Procesul fizic prin care poți să inversezi mecanismul de fierbere a unui ou

După cum știi poți transforma un ou crud într-un fiert, dar nu și invers. Ei bine, o echipă de cercetători de la Univrsitatea Irvine din California a reușit să imposibilul - a transformat un ou fiert într-unul crud.

Cercetătorii americani împreună cu cei australieni au reuşit să transforme un ou fiert într-unul crud. Întregul proces durează 20 de minute şi pentru a deveni realitate s-au folosit substanţe chimice. Având în vedere această reușită verbul „a desfierbe" ar trebui să-și găsească locul în dicționare cât mai curând.

Însă, pentru a înțelege mai exact cum se poate „desfierbe" un ou, trebuie să înțelegi mai întâi ce se întâmplă cu ouăle atunci când fierb. Ei bine, specialiștii explică că albușul este compus în mare parte din proteine care în momentul în care acestea încep să fiarbă se depliază, după care se pliază la loc, dar în structuri mai puternice. Astfel, albușul trece de la consistența vâscoasă și transparentă la cea albă și cauciucată.

Cum are loc minunea de "desfierbere" a unui ou?

Secretul pentru a readuce un ou fiert la starea lui inițială se află în proteinele albușului. Iar tot procesul de „desfierbere" constă în două etape. În prima etapă, cercetătorii au folosit uree (unul dintre "ingredientele" principale ale urinei) pentru a lichefia albușul fiert. După care, aceștia au folosit un dispozitiv special, dezvoltat de cercetătorul australian Colin Raston, pentru a deznoda moleculele proteice, pentru ca acestea să se poată plia la loc, dar în forma inițială.

De asemnea, cercetătorii spun că mai există și alte metode care pot fi utilizate pentru a dezbina proteinele, însă procedeele alternative durează câteva zile, față de câteva minute în cazul de față.

În plus, oamenii de știință consideră că reuşita lor ar putea reduce costurile pentru tratamentele de cancer, pentru producţia de alimente şi pentru alte cercetări din industria globală de biotehnologie de 160 de miliarde de dolari. Mai exact, ei susţin că descoperirea unui mod prin care proteinele revin la starea iniţiala ar putea să le îi ajute să economisească timp şi bani.

Sursa

Mai multe articole despre:
mecanism ou fiert ou crud