MENIU

Probleme pentru băncile greceşti din România? Iată ce spune un reprezentat BNR

<p>Probleme pentru băncile greceşti din Rom&acirc;nia? Iată ce spune un reprezentat BNR</p>

Subsidiarele locale ale băncilor greceşti sunt bine capitalizate, cu o medie a ratei de solvabilitate de 17,3% (faţă de un minim de 10% impus de BNR), şi ar putea face faţă „fără probleme“ unor eventuale retrageri de lichididate, a declarat pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supra­veghere din cadrul BNR.

Întrebat dacă subsidiarele băncilor greceşti au portofolii de titluri de stat care să le permită să facă faţă unor eventuale retrageri masive de lichiditate, Cinteză a răspuns: „fără probleme“.

El a explicat că circa 10% din portofoliile de active la subsidiarele băn­cilor greceşti sunt titluri de stat. Aceasta înseamnă plasamente în titluri de stat de circa 4,5-5 mld. lei.

Totodată, având în vedere nivelul ridicat al solvabilităţii, în cazul apariţiei unor probleme BNR ar accepta să acţioneze ca şi împru­mu­tător de ultimă instanţă, în cazul în care băncile deţi­nute de greci nu ar mai avea acces pe piaţa interbancară. „BNR poa­te să intervină la solvabilitatea asta bună“, a mai spus Cinteză.

Mai multe articole despre:
BNR criză Grecia bănci greceşti solvabilitate