MENIU

Prins la graniţă oferind 7500 de euro mită. Denunţul a venit de la un poliţist român

Un cetăţean basarabean a fost reţinut de procurorii români după ce a oferit 7.500 de euro poliţiştilor de frontieră români pentru a introduce ţigări de contrabandă în România. O amplă reţea de contrabandă a fost destructurată după denunţul unui poliţist român. Acţiunea a fost derulată în colaborare cu autorităţile basarabene, un agent din ţara vecină fiind cercetat.

Acţiune spectaculoasă derulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi împotriva contrabandei de tutun. Anchetatorii ieşeni au realizat la finele săptămânii trecute mai multe percheziţii domiciliare, un bărbat de origine moldoveană fiind ridicat şi reţinut. Potrivit autorităţilor, în acest dosar mai este cercetat şi un poliţist de frontieră din Republica Moldova, pe numele căruia s-a emis un mandat de arestare în lipsă. Alte persoane din ţara vecină au fost, de asemenea, reţinute, scrie Ziarul de Iaşi.

Potrivit procurorilor, ancheta din acest caz a început în luna noiembrie a anului trecut, atunci când un po­liţist de frontieră de la Ţuţora a formulat un denunţ în care spunea că a fost contactat de un omolog din Re­publica Moldova care i-a propus să ajute reţeaua de contrabandişti să introducă ţigări în România, în schimbul a câte 50 de euro pentru fiecare bax. „Astfel, a fost organizată o acţiune comună de către Parchetul General al României prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi Pro­curatura Anticorupţie a Republicii Moldova prin Centrul Na­ţional Anticorupţie pentru de­struc­turarea reţelei“, au menţionat autorităţile române.

Procurorii ro­mâni au su­pravegheat până la finele săptămânii trecute acţiunea derulată de contrabandişti, în total ajungând în Ro­mânia 66.500 de pachete de ţigări de contrabandă. Cel care a dat mita poliţistului de frontieră denun­ţător a fost Veaceslav Nistriciuc, care a fost prins în flagrant când oferea 7.500 de euro. „În data de 12.06. 2015, sub coordonarea procurorilor de caz din România şi Republica Moldova, s-a organizat o acţiune în care au fost efectuate, simultan 15 percheziţii domicilare - 7 pe terito­riul României şi 8 pe teritoriul Re­publica Moldova. Astfel, în urma acţiunii pe teritoriul României, la domiciliul lui Costel C., cetăţean român, în vârstă de 61 de ani, din Iaşi, au fost descoperite 8.745 pa­chete de ţigări de provenienţă Republica Moldova“, au mai spus anchetatorii. Prejudiciul din acest caz a fost estimat de autorităţi la 800.000 de lei.