MENIU

Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi de urgenţă la medic dacă observi ASTA!

Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi de urgenţă la medic dacă observi ASTA!

Cancerul de colon sau rect reprezintă a doua sau a treia cauză de deces prin cancer atât în Europa, cât şi în SUA, devenind astfel o problemă de sănătate publică mondială. În majoritatea cazurilor, cancerul de colon apare ca având ca punct de plecare un polip la nivelul intestinului gros. Însă nu orice fel de polipi colorectali au acest risc de evoluţie.

Simptomele cancerului de colon şi rect pot fi atât generale, cât şi locale.

"Cele generale pot include: lipsa poftei de mâncare, scăderea capacităţii de efort fizic şi intelectual - astenia fizică şi psihică - ce pot traduce o anemie prin pierderi cronice de sânge - fier - , scăderea în greutate, în ciuda unui aport alimentar obişnuit. Tegumentele şi mucoasele palide ori colorate gălbui, icteric, pot fi observate la pacienţii cu diferite stadii", explică dr. Florin Grama, pentru adevarul.ro.

Simptomele locale se referă în special la modificări ale tranzitului intestinal.

"Modificări de tipul constipaţiei, diareei sau a alternanţei diaree-constipaţie, mai ales cele nou apărute, atrag atenţia asupra unor posibile leziuni la nivelul colonului sau rectului. Apariţia în scaun de aşa-zise produse patologice – sânge, mucus, sau culoarea închisă a fecalelor ar trebui să reprezinte simptome de alarmă",adaugă dr. Florin Grama.

Modificările de formă ale scaunului – fragmentat sau subţiat - pot fi datorate unei leziuni tumorale colorectale, mai ales dacă se însoţesc de senzaţia de eliminare incompletă a bolului fecal sau jenă la defecaţie, mai spune acesta.

"Suspiciunea unor leziuni colorectale este crescută, mai ales dacă aceste modificări se asociază între ele sau se asociază cu tulburări digestive nespecifice, de tipul disconfortului abdominal, senzaţiei de balonare, crampelor abdominale frecvente", adaugă specialistul.

Nu toate aceste simptome înseamnă automat cancer. Excluderea riscului unor leziuni grave se poate face numai în urma unui control gastroenterologic şi a unor investigaţii medicale specifice.