MENIU

Primul caz de infectare cu virusul din China, confirmat în SUA

Primul caz de infectare cu virusul din China în SUA

Virusul letal a ajuns în Statele Unite ale Americii. Autoritățile SUA au confirmat primul caz de coronavirus. Acesta a fost semnalat în statul Washington, în Seattle. Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor a confirmat oficial, în seara de marți, că este vorba de un bărbat de 30 de ani care a călătorit în China, dar nu a vizitat orașul Wuhan, în care a fost depistat inițial virusul. 


Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor a depistat în Statele Unite primul caz de coronavirus provenind din China, a confirmat oficial infectarea unui cetățean american.  

Este vorba despre un bărbat de circa 30 de ani, care a fost spitalizat la Everett, în apropiere de Seattle (statul Washington, nord-vestul SUA), a anunțat marți Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC),  într-o teleconferință cu presa, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Individul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, nu a vizitat oraşul chinez Wuhan, de unde au apărut numeroase cazuri de îmbolnăviri, dar a călătorit în regiune, a precizat Nancy Messonnier, directoarea Centrului pentru boli respiratorii din cadrul CDC.

Existența unui prim caz de infectare cu virusul Wuhan a fost semnalată mai întâi în presa americană, înainte cu o oră de anunțul oficial al Centrului american de control al epidemiilor

Primul caz de coronavirus provenind din oraşul chinez Wuhan a fost depistat în statul Washington, a declarat un oficial federal din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor, citat marți seară de postul american CNN.. Coronavirusul depistat luna trecută în Wuhan cauzează o formă agresivă de pneumonie. Coronavirusul face parte din clasa comună a virusurilor care provoacă gripă, dar poate produce şi alte boli ca MERS sau SARS.

Persoana a fost diagnosticată în Seattle ca infectată cu virusul Wuhan și ar fi călătorit în regiune, potrivit unor oficiali ONU, citați de Sky News.

Pe de altă parte, surse citate de CNN precizează că nu este clar încă dacă persoana depistată în Statele Unite a călătorit recent în China, unde și cum s-a infectat, dacă a luat boala de la altcineva și dacă a infectat pe altcineva.

Virusul, depistat prima dată în decembrie 2019 în Wuhan (China), a infectat până acum peste 300 de persoane, iar şase au decedat. Până acum, virusul a fost depistat în șapte țări, printre care: China, de unde a pornit, Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și SUA. Ultimele două cazuri au fost confirmate marți.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat încă de săptămâna trecută că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.

„Secvenţierea genetică" a virusului pe care China a distribuit-o la data de 12 ianuarie „permite mai multor state să diagnosticheze rapid pacienţii", a subliniat OMS. Totodată, OMS consideră că este ESENȚIAL ca investigaţiile să continue în China pentru a identifica sursa acestui focar şi a oricăror rezervoare animaliere sau gazde intermediare.

Avertisment OMS: Coronavirusul din China se poate răspândi în toate spitalele din lume

Coronavirusurile pot provoca infecţii, de la răceală comună la SARS. Coronavirușii pot provoca febră, tuse dar și simptome mai grave cum ar fi insufieciența renală. A fost nu doar cazul SARS ci și cel al MERS. Richard Brow, reprezentantul agenţiei OMS din Thailanda, a anunțat că oricine are febră şi tuse şi şi-a petrecut vacanţa în Wuhan ar trebui să fie consultat de un lucrător din sănătate.

SARS, MERS au condus la epidemii grave. Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca cel mai adesea forme uşoare de boală la om, însă unele dintre ele, precum SARS, sau MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) au condus la epidemii grave.

SARS este cunoscut în cercurile medicale pentru mortalitatea extrem de ridicată, pentru transmisia facilă - pe calea aerului - şi pentru efectele devastatoare, pe termen lung, pe care le are asupra organismului inclusiv la cazurile care au putut fi salvate.

Sindromul Respirator Acut Sever a apărut pentru prima dată în China în 2002 când peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins și alte 36 de ţări și a durat până în 2003. Acum, oamenii de știință au constatat că întreaga secvenţă a genomului noului virus arată „manifestarea tipică a unui coronavirus”. 

Epidemia de SARS a fost ascunsă timp de de câteva săptămâni de regimul comunist - în ciuda repetatelor apeluri din partea OMS. Când, după multe tergiversări, Partidul a recunoscut că are o epidemie posibil devastatoare, epidemia se răspândise pe câteva continente - inclusiv America de Nord şi Europa. Numărul oficial al morţilor de SARS din China se ridică la câteva sute, în urma campaniei de muşamalizare organizate de regim. 

Virusul MERS a lovit Orientul Mijlociu în 2012-2013. Mult mai sever față de SARS, a ucis  851 de oameni la nivel global.

Mai multe articole despre:
coronavirus primul caz din SUA China Wuhan Seattle