MENIU

Primul caz de boala Lyme din acesta an, din România. Victima, o fetiţă de cinci ani

A apărut primul caz de boala Lyme din 2016. O fetiţă de cinci ani din judeţul Galaţi a fost diagnosticată cu această afecţiune periculoasă, care apare din cauza muşcăturilor de căpuşe infectate cu agentul patogen borelia, informează Realitatea TV.

Din fericire, copila a făcut o formă uşoară şi a avut nevoie doar de o zi de internare în spital. Boala Lyme sau boala cu o mie de feţe poate fi letală dacă nu este descoperită la timp. Până acum peste 400 de gălăţeni au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor după ce au fost muşcaţi de căpuşe.

Boala Lyme este cauzată de o bacterie numită „spirochete” și se transmite prin căpușe infectate. Cu toate acestea, Lyme nu este o boală transmisibilă de la o persoană la alta. Ea provoacă afecţiuni ale pielii, ale articulaţiilor, iar în cazurile mai grave, afectează chiar şi inima sau sistemul nervos.

Primele semne că ai fost mușcat de căpușă și că poți face boala Lyme

Lyme este numită şi "boala cu o mie de feţe" pentru că simptomele acesteia pot fi deseori confundate cu cele ale altor afecţiuni, ceea ce o face extrem de greu de depistat. Medicii spun că acestă boală se manifestă în trei etape. Într-o primă fază Lyme are o manifestare cutanată, când se pot observa mici inflamaţii la nivelul pielii. La câteva zile de la muşcătură poate apărea o pată roşie, în jurul locului unde a avut loc muşcătura. Ea se poate vedea clar, fiind ca un punct roşu-aprins, scrie doctorulzilei.ro.

Acest tip de iritaţie se numeşte "eritem migrator". Apoi, pot apărea alte reacţii asemănătoare, însă, chiar dacă se pot observa multiple iritaţii, nu însemnă că au fost mai multe muşcături. De multe ori, manifestările cutanate sunt însoţite de ameţeli, spasme musculare sau chiar dureri de cap, confundate deseori cu simptomele unei afecţiuni virale. Cu toate acestea, doar trei din patru oameni dezvoltă acestă iritaţie.

Etapa a doua – apar afecţiunile cardiovasculare. Iritaţiile trec de la sine, în aproximativ patru săptămâni de la muscătură. Alte simptome pot apărea chiar şi la câteva luni de la iritaţia iniţială. În acest timp însă bacteria s-a instalat în organism şi afecteză articulaţiile, inima şi chiar sistemul nervos.