MENIU

Primele sancțiuni în cazul pacienților morți de pe holurile Spitalului Universitar

Spitalul Universitar de Urgență, amendat în cazul pacienților morți abandonați pe houri

Primele sancțiuni în cazul pacienților abandonați pe holurile Spitalului Universitar din București după controlul inspectorilor de la Sănătate Publică. Spitalul Universitar de Urgență și o asistentă au primit amenzi, a anunțat Realitatea PLUS. Iar în termen de o lună, Spitalul Universitar trebuie să refacă spațiul pentru pacienții decedați, au mai decis inspectorii.  

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică au terminat controlul dispus de Ministerul Sănătății în urmă cu patru zile și au dat primele sancțiuni pentru oamenii lăsați morți pe holurile unității.

Spitalul Universitar de Urgență (SUUB) a fost amendat cu 20 000 de lei, iar una dintre assitentele care a abandonat pacientul mort pe brancardă a fost amendată cu 1.000 de lei.

De asemenea, SUUB are la dispoziție 30 de zile pentru a amenaja spațiul pentru pacienți idecedați și să revizuiască proceedurile în acest sens, în plus trebuie să instruiască personalul cu aceste proceduri.  

În această săptămână, deputatul Emanuel Ungureanu a postat pe Facebook mai multe fotografii cu pacienți morți abandonați pe holurile Spitalului Universitar de Urgență (SUUB). În fotografii apar pacienți decedați, înfășurați într-un cearșaf și un sac, despre care Ungureanu spunea că au fost lăsați mai multe ore pe holul spitalului.  Într-una din acestea apare un pacient decedat, înfăşurat într-un cearceaf, lăsat pe scara interioară a SUUB, pe o targă. Fotografiile prezentate de parlamentar cu persoanele decedate sunt una din 10 ianuarie anul acesta și a doua din 25 iunie anul trecut.

În aceeași zi, joi, 16 ianuarie,  Ministerul Sănătății a solicitat DSP să trimită inspectorii în control la SUUB. Controlul a fost dispus pentru a verifica respectarea legislaţiei în vigoare şi a procedurilor în caz de deces. Conducerea Spitalului a anunţat anterior că a demarat o anchetă administrativă vinerea trecută în cazul pacientului decedat care ar fi fost lăsat înfăşurat într-un cearceaf pe o targă, într-o zonă de evacuare în caz de incendiu.

O zi mai târziu, ministerul Sănătății a recunoscut că au fost încălcate unele proceduri la Spitalul Universitar în cazul pacienţilor morţi, abandonaţi pe scările interioare ale unității medicale.

„Am înțeles că la spitalul Universitar nu se respectă niște procedurI standard, când ajung la minister vom afla exact ce s-a întâmplat”, a declarat ministrul Sănătății, conform Realitatea PLUS.

Emanuel Ungureanu susține că la intrarea în spital se adăpostesc și câinii, iar în același loc sunt ținuți și sacii de gunoi. 

După apariția fotografiilor, conducerea spitalului a transmis că pacientul decedat se afla la etajul 10 al instituției și urma să fie dus la morgă cu liftul. Până să fie transferat, a fost ținut în zona de evacuare în caz de incendiu, pentru a nu rămâne în locul in care treceau bolnavii, au mai susținut reprezentantii unitatii sanitare.