MENIU

Primele reţineri în dosarul în care a fost "săltat" Cristian Burci

Oamenii legii au efectuat primele reţineri în dosarul în care este implicat Cristian Burci.

Ion Dinoiu şi Stancu Vilson au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în timp ce Burci este audiat în continuare de către procurori.

Omul de afaceri Cristian Burci a fost adus miercuri pentru audieri la Slatina, la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Olt, într-un dosar privind constituirea unui grup infracţional.

La audieri a fost adus şi un fost director al Romvag Caracal, Ion Dinoiu, precum şi alte persoane apropiate lui Cristian Burci. La sediul DIICOT din Slatina au fost predate mai multe pachete cu documente, potrivit Stiripesurse.ro.

Omul de afaceri Cristian Burci, în mijlocul unui scandal penal. Mogulul a fost săltat de DIICOT pentru acuzaţii de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, într-un dosar legat de privatizarea fabricii de vagoane Romvag. Procurorii au descins şi la redacţia Adevărul, controlat de omul de afaceri. Ziarul nu este însă vizat de anchetă.

DIICOT îl acuză pe Cristian Burci de falimentarea fabricii de vagoane din Caracal, iar prejudiciul despre care vorbesc anchetatorii se ridică la 8 milioane de euro.

Romvag Caracal a intrat, în 2004, în proprietatea unui off-shore înregistrat în Luxembourg şi în care este implicat Cristian Burci. În doar 6 ani, uzina care a fost, înainte de 1990, cel mai mare exportator de vagoane din România, a intrat în insolvenţă.

„Romvag intră în insolvenţă în 2010, după ce acţionarul majoritar, compania luxemburgheză, contractează în numele fabricantului de vagoane credite împovărătoare. Asta în timp ce fabrica din Caracal pierde contracte pe bandă rulantă. Aşa se face că International Railway Systems ajunge să datoreze fabricii 5,4 milioane de euro, bani la care se adauga alte 22 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea produselor livrate”, potrivit digi24.ro.

„Nu au mai fost comenzi. S-au făcut angajări masive în toate cele trei fabrici şi, nemaifiind comenzi, au început să dea afară. Erau datorii la bănci probabil mai mult decât valorau fabricile”, spune Ion Şerbănescu, fost lider de sindicat.

Administratorul judiciar plătește salariații și o parte dintre datoriile către firmele din grupul International Railway Systems. În schimb, statul reclamă pierderi. Toate activele Romvag, evaluate la 144 de milioane de lei la acea dată, sunt vândute cu doar 33 de milioane de lei unei alte companii: Astra Rail Industries, controlată de omul de afaceri german Thomas Manns. În vara lui 2012 acesta preia şi activele fabricilor Astra Vagoane Arad și Meva Drobeta-Turnu Severin, controlate tot de IRS.

O a doua insolvenţă este deschisă în aprilie 2015 pentru o datorie la ANAF, iar în iunie fabrica intră în faliment. La momentul respectiv, compania nu mai avea nicio activitate, iar toate bunurile fuseseră înstrăinate.

„Vă daţi seama ce ar fi însemnat pentru Caracal să fie o societate cu două mii, două mii şi ceva de angajaţi. Nu neapărat pentru bugetul local, cât pentru viaţa economică şi socială din Caracal înseamnă enorm”, spune primarul Eduard Ciocăzan.

Mai multe articole despre:
null