MENIU

Primăria se întoarce în vechiul sediu. Cheltuieli uriașe, critici privind calitatea lucrărilor

Angajaţii Primăriei Capitalei s-au întors în imobilul de lângă parcul Cişmigiu după şapte ani, timp în care sediul fost consolidat si reabilitat. Acum este în top trei cele mai rezistente clădiri din România în faţa unui cutremur de peste opt grade. În tot acest timp, Municipalitatea a plătit lunar o chirie record de 250 de mii de euro pentru o altă clădire.

E agitaţie mare la Primăria Capitalei. Angajaţii mută copiatoare, mobilă şi cutii cu documente. Până la sfârşitul anului, toată activitatea se va întoarce în vechiul sediu istoric. Însă deja au apărut nemulţumirile.

"În ceea ce priveste restaurarea interiorului, din ceea ce am vazut, ea nu respecta Legea Monumentelor Istorice. În nici un caz nu poate fi restaurat un interior cu materiale de acestea ieftine, indepartandu-se de fapt elementele originale ale cladirii", a declarat Roxana Wring, consilier general USR.

Şi primarita Capitalei s-a declarat surprinsă de calitatea lucrărilor.

"Ca in cazul oricarei lucrari, mai sunt si neajunsuri.sunt acum la faza de finisaje. Vom nota toate aceste neimpliniri pe partea de finisaje si le vom transmite constructorului si nu vom semna receptia decat dupa remedierea acestor aspect", a spus Firea.

Toate lucrările sunt conforme cu autorizaţiile obţinute şi avizele de la Ministerul Culturii, spun constructorii.

"Toate materialele care au fost folosite aici sunt materiale de calitate, agrementate conform legilor din Romania si europene", a spus DRAGOŞ MOCANU, manager de proiect firmă de consultanţă.

În clădirea monument istoric vor fi amenajate 18 săli de consiliu şi de şedinţă, o sală de festivităţi de 250 metri pătraţi, o cafenea cu 200 de locuri, dar şi o parcare subterană care va avea aproape 100 de locuri.

Consolidarea, modernizarea si reabilitarea cladirii in care va functiona din nou Primaria Capitalei a durat şase ani si a costat 28 de milioane de euro.

În toţi aceşti ani, Primăria Capitalei a alocat lunar 250 de mii de euro pentru plata chiriei unei clădiri de 14 etaje, pe Splaiul Independenţei. Clădirea Municipalităţii, construită în perioada 1906-1910 după planurile arhitectului Petre Antonescu, poate acum rezista la cutremure de peste 8 grade.