MENIU

Primăria lui Firea aruncă cu bani în bucureșteni: mașini, aspiratoare, ochelari, Wi-Fi gratuit

Primăria Capitalei a aprobat o nouă serie de măsuri prin care acordă sprijin financiar pentru diverse achiziții, de la mașini mai puțin poluante până la televizoare sau ochelari. Se pregătește și Internet gratuit pentru toată lumea. 

În şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de joi, Primăria Capitalei a aprobat, cu 29 pentru şi 20 împotrivă, proiectul ce prevede acordarea a 5.000 de eco-vouchere în valoare de câte 9.000 de lei, pentru achiziţionarea unor maşini noi, cu nivel redus de emisii, non-diesel sau electrice, ce se oferă în schimbul predării spre casare a unui autovehicul vechi. În deschidere, primarul general, Gabriela Firea a anunţat că la acest proiect va aduce un amendament astfel încât eco-voucherele oferite pentru achiziţionarea maşinilor să poată fi folosite şi pentru obiecte electronice şi electrocasnice, potrivit Mediafax.

La şedinţă, mai mulţi consilieri au criticat amendamentul cu electrocasnicele, spunând că nu are legătură cu traficul şi cu planul de mobilitate urbană.

”Gabrielea Firea și ai ei dau eco-vouchere, în valoare de 9.000 lei, pentru achiziția de frigidere, aspiratoare și aragazuri! Electrocasnice. Nu, nu este o glumă! este o știre reală... Din bucurestistan. Când nu știi să folosești banii altfel... Capitala României, 2018! Jenant”, a scris ulterior pe Facebook consilierul general din partea PNL, Ciprian Ciucu.

Sprijin pentru ochelari

Tot joi, consilierii generali ai Capitalei au aprobat proiectul care prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de maximum 250 lei pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari de către pensionarii bucureşteni care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie.

În debutul şedinţei, primarul general, Gabriela Firea, a declarat că pensionarii vor putea să îşi achiziţioneze şi ochelari mai scumpi de 250 de lei, dar vor trebui să suporte diferenţa care depăşeşte suma prevăzută în proiect.

Sprijinul financiar va fi acordat o singură dată din bugetul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, care va fi împuternicit să elaboreze regulamentul, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Internet gratuit

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat tot joi acordul de principiu pentru demararea proiectului "WI-FI Gratuit în Bucureşti", notează Agerpres.

Primarul general, Gabriela Firea, a precizat în debutul şedinţei că în urma aplicării proiectului urmează să se asigure internet gratuit în toate spaţiile publice, precum parcuri, grădini, spitale, teatre sau muzee.

Indicatorii tehnico-economici ai proiectului vor fi stabiliţi pe baza unui studiu de fezabilitate, care va fi supus aprobării CGMB, reiese din proiect.

Critici după doi ani de activitate

Măsurile au fost adoptate în ziua în care asociaţiile ActiveWatch, CeRe şi OPTAR au lansat raportul 'Încă doi ani de beznă şi vorbe goale?', care critică primii doi ani de mandat al primarului Capitalei, Gabriela Firea, şi al Consiliului General, organ.

"Noi arătăm în raportul nostru că Primăria Capitalei, Consiliul General ignoră legi importante, ignoră legea transparenţei decizionale, cetăţenii nu au dreptul să ia cuvântul la şedinţele CGMB, proiectele de hotărâre nu sunt puse în dezbatere publică, protestele, cum este şi adunarea noastră din faţa PMB, sunt interzise (...). În afară de asta, noi am mai urmărit domeniul social şi domeniul mobilităţii urbane. Nici în aceste două domenii extrem de importante pentru Bucureşti nu s-a făcut aproape nimic. Nu a fost achiziţionată nicio locuinţă socială, deşi sunt mii de dosare în aşteptare, sunt mii de oameni care dorm pe stradă. În domeniul mobilităţii urbane, singura măsură luată anul aceasta a fost separarea liniei de tramvai 21 de restul traficului", a afirmat Oana Preda, reprezentant al CeRe.

Raportul poate fi citit și descărcat la acest link