MENIU

Prima navă cu cereale ucrainene a părăsit luni portul Odesa, după 5 luni de la începutul războiului lui Putin - VIDEO

Prima navă cu cereale ucrainene a părăsit luni portul Odesa, după 5 luni de la începutul războiului lui Putin

Prima navă cu cereale a plecat din portul strategic Odesa la cinci luni după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei.  

Prima navă cu cereale ucrainene a părăsit luni portul Odesa, în baza controversatului acord de reluare a exporturilor de cereale la Marea Neagră. Este primul transport de la declanșarea războiului de către Rusia. Este așteptat marți, 2 august, la Istanbul, de unde își va continua călătoria către destinație, după inspecțiile din Turcia.

„Ridicarea blocadei oferă o gură de oxigen economiei ucrainene: 1 miliard de dolari”, a titrat The Guardian. 

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a felicitat părțile implicate în negocierile acordului de export intermediat de ONU, care a asigurat prima navă care transporta cereale din Ucraina. Guterres speră că o criză globală a aprovizionării cu alimente cauzată de invazia Rusiei poate fi atenuată.

M/V Razoni a devenit prima navă comercială care a părăsit portul crucial al Mării Negre din 26 februarie, la două zile după ce Rusia și-a lansat asaltul asupra Ucrainei.

„Această navă – nava comercială Razoni – este încărcată cu două mărfuri insuficiente: porumb și speranță. Speranță pentru milioane de oameni din întreaga lume care depind de buna funcționare a porturilor Ucrainei pentru a-și hrăni familiile”, a anunțat Guterres, luni, la New York.

Transportul vine după acordul intermediat de ONU și Turcia și semnat de reprezentanții Rusiei și Ucrainei în 22 iulie, care facilitează reluarea exporturilor vitale de cereale. Aproximativ 20 de milioane de tone de grâu și porumb se află în portul Odesa.

„Plecarea de astăzi este o realizare colectivă enormă a Centrului Comun de Coordonare, înființat săptămâna trecută la Istanbul sub auspiciile Națiunilor Unite, cu reprezentanți din Ucraina, Federația Rusă și Turcia”, a spus Guterres.

„Este un punct de plecare important. Trebuie să fie prima dintre multele nave comerciale care aduc ușurare și stabilitate piețelor alimentare globale. ONU lucrează în fiecare zi pentru a aduce ajutor poporului Ucrainei și celor care suferă efectele conflictului din întreaga lume”.

Acest război trebuie să se încheie și pacea trebuie stabilită, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite și cu dreptul internațional”, a concluzionat secretarul general ONU - Antonio Guterres, potrivit CNN.