MENIU

Prima conferință de presă a talibanilor după preluarea puterii în Afganistan. Ce promit

Talibanii, la putere în Afganistan

Talibanii au susținut, marți, prima conferință de presă, la două zile după ce au preluat puterea în Afganistan. Purtătorul de cuvânt, Zabihullah Mujahid, a promis o amnistie generală.

Talibanii au spus în fața jurnaliștilor că nu sunt ostili față de nimeni.
”Nu ne dorim duşmani interni sau externi”, a precizat Zabihullah Mujahid.

Aministia generală promisă de talibani va fi valabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care au susținut forțele străine din țară, a precizat purtătorul de cuvânt.
”Nimeni nu vă va face rău, nimeni nu vă va bate la uşă”, le-a mai transmis acesta afganilor. 

Talibanii au mai promis că ambasadele străine şi oraşul Kabul vor fi sigure și că nimănui nu i se va face rău.

Citește și: ”Secretarul general al NATO îi ia partea lui Joe Biden - Critici dure la adresa autorităților din Afganistan pentru eșecul în fața talibanilor”

Zabihullah Mujahid a subliniat că talibanii nu și-au dorit ca civilii să moară în timpul războiului cu forţele guvernamentale.

Talibanii s-au pronunţat şi pentru menţinerea drepturilor femeilor în cadrul legii sharia, precizând că acestea vor putea munci în domeniul sanitar, al educaţiei, dar şi în alte profesiuni. ”Femeile vor putea să studieze şi să lucreze şi vor fi foarte active în societate, dar în cadrul islamului”, a adăugat Mujahid.

Citește și: ”Ce implică preluarea puterii în Afganistan de către talibani. Restricții absurde și pedepse inumane pentru femei”

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a pus haosul din Kabul din ultimele zile pe seama incompetenţei fostului guvern. Acesta a încercat să liniştească şi mass-media, afirmând că organele de presă trebuie să rămână imparţiale, dar şi că orice conţinut nu trebuie să fie contrar valorilor islamice, potrivit Agerpres.

 

Mai multe articole despre:
talibani afganistan preluare putere talibani