MENIU

Prețurile la carburanți au sărit în aer. În unele orașe benzina este 11 lei litrul. Pe cine dă vina ministrul Energiei. Premierul Ciucă vrea controale la benzinării

Românii iau cu asalt benzinăriile, ca pe vremea lui Ceaușescu. În județul Bihor, recordul a fost înregistrat la o benzinărie MOL, unde prețul la carburanți a depășit 11 lei litrul. Într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS ministrul Energiei, Virgil Popescu, dă asigurări că acestea sunt cazuri izolate și că România are suficiente stocuri.

La mai multe benzinării din județ s-au semnalat scumpiri în cursul zilei de miercuri, mulți bihoreni semnalând că prețul a ajuns la 9 lei/litru. Totuși, recordul este deținut de benzinăria Mol din Beiuș, unde prețul pentru un litru de combustibil a ajuns la 11,10 lei.

Între timp, în Oradea, prețurile pentru benzina și motorina standard continuă să fie sub 8 lei/litrul, însă pentru a reuși să alimenteze înainte de a se scumpi, șoferii au stat la cozi care se întind chiar și pe mai mult de 100 de metri.

Cozi mari au fost semnalate la majoritatea benzinăriilor din Oradea, traficul în zona acestora fiind serios îngreunat.

Cozi imense la benzinăriile din Capitală; bucureştenii, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei/litru

Benzinăriile din Bucureşti au fost asaltate de şoferi, miercuri seara, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru din această noapte, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, traficul fiind dat peste cap din cauza cozilor imense de maşini.

Staţiile MOL din zona 13 Septembrie au schimbat preţurile în jurul orei 19:30, de la 7,75 lei/litru/benzină, la 8,34 lei şi la 9 lei/litru motorină, în timp ce benzinăriile Petrom din zonă afişau un preţ de 7,54 lei/litru la benzină şi 7,64 lei/litru la motorină, preţuri aproape similare fiind anunţate şi de benzinăriile Rompetrol.

Cozi interminabile la benzinăriile din Craiova; unele staţii au închis şi au ridicat preţul la 9 lei/litru

La staţiile de benzină din Craiova s-au format, miercuri seara, cozi interminabile, după ce au apărut informaţii că preţul se ridică joi la 10 lei/litru.

Mai multe staţii de pe Calea Severinul au închis în jurul orei 19,30 şi au schimbat preţul la 9 lei/litru, atât la benzină, cât şi la motorină, creând nemulţumire în rândul şoferilor, iar unii angajaţi anunţau că de joi preţul va fi de 11 lei/litru.



"Avem combustibil, dar închidem pentru că se schimbă preţul la 9 lei, iar de mâine va fi 11 lei", a spus angajatul unei benzinării din Craiova când a fost întrebat de ce au oprit activitatea şi nu au mai permis accesul autoturismelor în incinta staţiei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri în România. "Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă", a declarat Cărbunaru.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că nu este motiv de panică, pentru că România are destule stocuri de carburant.

„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”

„Panica s-a creat pe fondul unor prețuri de la granița româno-ungară. Am văzut acel preț de 11 lei/litru de benzină nejustificat, iar în acest sens românii trebuie să știe că în țara vecină, în Ungaria, s-a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei, iar produsul a dispărut de pe piața vecină. Benzinăriile din Ungaria nu mai sunt deschise non-stop și astfel această situație a început să influențeze prețul la frontiera noastră, dar în benzinării independente. Deci la graniță este o excepție și nu vorbim de lipsă de benzină și motorină. De aceea fac apel la români să nu stea la coadă la benzinării pentru că avem combustibilul necesar și nu la prețul dat ca exemplu”, a spus Popescu.

Purtătorul de cuvânt al guvernului spune că sunt suficiente stocuri de carburanți și că premierul a cerut începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. 

„Nu există motive reale pentru cresteri accelerate de preturi in România. Țara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu  va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a spus Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al guvernului.

 

 

Mai multe articole despre:
preturi benzina carburanti cotatii petrol