MENIU

Prețurile gazelor naturale în Europa revin la nivelurile de dinaintea războiului din Ucrainei

Colaj foto

Prețurile gazelor naturale europene au scăzut miercuri la cele mai scăzute niveluri din februarie, datorită temperaturile blânde de iarnă, care au dus la o cerere scăzută. Astfel, prețurile de referință ale gazelor au ajuns la niveluri nemaivăzute de înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Prețurile TTF pentru prima lună din 2023 au scăzut la un minim de 76,18 EUR/MWh, pentru a îbchide la 81,35 EUR/MWh. Pentru comparație, în luna martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, cotațiile record au ajuns la peste 200 EUR/MWh.

În prezent, nivelurile stocurilor europene au atins peste 95% în noiembrie și, conform Gas Infrastructure Europe, instalațiile de stocare a gazelor din UE erau pline cu 83,2% la 28 decembrie, cu 30% peste aceeași perioadă a anului trecut.

Între timp, contractele futures pe gaze naturale din Marea Britanie pentru ianuarie 2023 NBP au scăzut cu mai mult de 5% în ziua respectivă, pentru a se stabili sub 190 pence pe term (p/th) pentru prima dată din februarie, atingând un minim de 182,25 p/th.

 

Mai multe articole despre:
gaze rusia pret gaze naturale criza energie