MENIU

Preţul la gaze va scădea dacă scade dependenţa de Gazprom, spune un oficial american

Foto: AFP

Preţul gazelor nu va scădea dacă România face compromisuri cu Gazprom, a declarat într-un interviu pentru trustul Realitatea, Matthew Bryza, oficial din Departamentul american de Stat.

"Gazprom este un monopol. (...) Este o companie al cărei ţel este să elimine concurenţa şi să ţină gazul oricărei alte companii în afara pieţei, pentru că aşa câştigă Gazprom mai mulţi bani, pentru că aşa poate menţine preţul gazelor la un nivel ridicat. Aşa că puteţi să faceţi un pact faustic şi să credeţi că intraţi într-o perioadă plăcută şi liniştită cu Gazprom", potrivit lui Matthew Bryza, coordonator al politicilor energetice SUA.

Oficialul american consideră că soluţia pentru scăderea preţului gazelor stă tocmai în diminuarea dependenţei energetice de Rusia. Statele Unite susţin construirea conductei Nabuco ce urmează să lege Marea Caspică de Europa Occidentală. Costul pe care trebuie să-l suporte România pentru acest proiect este de 800 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei. Oficialul american spune că proiectul Nabucco în România ar oferi o alternativă la reţeaua de distribuţie a Gazprom. Acest proiect ar permite României să aibă argumente mai puternice faţă de Gazprom când va renegocia contractele de import de gaze.

"Suntem bucuroşi să vedem că România vorbeşte de posibila construire a unui terminal de gaz lichefiat la Constanţa care ar putea aduce gaze naturale din Caucaz, din toată regiunea Caspică, poate din Georgia, sau care ar putea aduce gaz lichefiat din Marea Mediterană prin Bosfor. Suntem de asemenea interesaţi de gaz lichefiat care să vină în Croaţia, poate în Grecia, iar cu gazul care ar veni în România să construim o nouă reţea nord-sud de conducte de gaz, care să conecteze România, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Serbia – într-o nouă reţea bazată pe regulile economiei de piaţă, nu pe cele ale monopolurilor" a mai spus Bryza.
Mai multe articole despre:
Rusia Gazprom gaze preţ gaze Nabucco gaz lichefiat