MENIU

Acuzațiile de GENOCID lansate de Ucraina, în atenția Curții Penale Internaționale. Instituția va demara audieri publice pe 7-8 martie

Curtea Penală Internațională / Captură foto

Curtea Penală Internațională a ONU de la Haga a programat o audiere pentru 7-8 martie cu privire la apelul lansat de Ucrainei după invazia Rusiei, relatează Nesta, pe Twitter. Într-un mesaj din 1 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel lumii, cerând să proclame că Federația Rusă comite terorism de stat. Zelenski a subliniat, în mesajul video postat pe canalul Telegram al Președinției, că rușii au început să bombardeze orașe și piețe publice unde nu se află nicio țintă militară.

Situația din Ucraina a ajuns încă de zilele trecute în atenția Curţii Penale Internaţionale (CPI). Anunțul a fost făcut chiar pe 28 februarie de un oficial al instituției, care vorbea despre deschiderea "cât mai rapidă" a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând "crime de război" şi "crime împotriva umanităţii". 

"Sunt convins că există o bază rezonabilă pentru a crede că în Ucraina au fost comise presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii", a declarat procurorul CPI, Karim Khan, relatează The Guardian.

Karim Khan şi-a exprimat încă de săptămâna trecută "îngrijorarea tot mai mare" cu privire la evoluţiile recente din Ucraina şi a cerut părţilor implicate în conflict să respecte dreptul internaţional umanitar.

"Având în vedere extinderea conflictului din ultimele zile, intenţionez ca această anchetă să cuprindă şi toate presupusele noi infracţiuni aflate în jurisdicţia oficiului meu, care sunt comise de orice parte în conflict, oriunde pe teritoriul Ucrainei", a subliniat Khan.

Poziția sa vine deși Ucraina nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul internaţional care a instituit CPI, dar a recunoscut oficial jurisdicţia Curţii pentru crimele comise pe teritoriul său.

În decembrie 2020, predecesoarea lui Khan, Fatou Bensouda, a declarat că din 2014 în Ucraina s-a înregistrat "o gamă largă de comportamente care constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii", solicitând o anchetă completă.