MENIU

Presiuni pentru pensiile românilor. Sindicaliștii cer Guvernului să mărească pensiile cu 40%. Ce s-a negociat

Sindicaliștii fac presiuni pentru ca Guvernul să mărească pensiile cu 40%. Liderii principalelor federații au avut discuții cu mai mulți miniștri pe această temă. La negocierile de miercuri dimineață a fost abordată și problema șomajului. 

Sindicaliștii au cerut modificarea modului în care se calculează șomajul, astfel încât acesta să ajungă la 50% din salariul minim pe economie, adică 673 de lei.
”S-a discutat cresterea ISR. Eu am cerut decuplarea ajutorului de șomaj, care din 2008 a tinut la un nivel extrem de scăzut ajutorul de șomaj. Am propus un amendament pe lege astfel încât ajutorul de șomaj să fie 50% din salariul minim pe economie. Mi se pare normal ca ajutorul de șomaj să crească”, a declarat Dumitru Costin.

Sindicaliștii vor, totodată, ca mediul de afaceri să vină cu contribuții mai mari la stat.
”În situația în care se doreste si dupa 31 decembrie prelungirea Kurzarbeit, atunci ar fi normal si firesc sa existe si contributii la acest sistem din partea mediului de afaceri. Nu putem sa dam unora beneficii fara niciun fel de contributii.
”În momentul de fata, România este la nivel european pe primul loc în ceea ce priveste lejeritatea pe contributii pe mediul de afaceri”, a mai spus Dumitru Costin, președintele BNS.
Discuții s-au purtat și despre sistemul public de pensii. Sindicaliștii cer măsuri de sprijin și pentru cei care vor ieși la pensie, ioar angajatorii lor nu au plătit contribuțiile către stat.

Mai multe articole despre:
dumitru costin