MENIU

Preşedintele Ungariei i-a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis în legătură cu poluarea de pe râul Someş

Râul Băița, poluat cu ape de mină de la Câmpurele, 18 februarie 2021 Foto: Facebook.com/ApeleRomâne

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, i-a trimis vineri o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, cerându-i să ia măsuri, în baza obligaţiilor asumate prin acorduri de mediu bilaterale şi internaţionale, împotriva poluărilor repetate dinspre România ale cursurilor de apă din Ungaria. Scrisoarea vine după ce partea română a informat Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria de miercuri că, pe teritoriul României, Someşul a fost poluat cu metale grele, în urma unei deversări de steril de mină, de la galeria Câmpurele, județul Maramureș. 

 

Preşedintele maghiar a reiterat că poluarea cu metale grele provenită din sterilul de mină din partea de nord a României a ajuns în Someş în urma ploilor abundente de acolo. Pe porţiunea din
Ungaria a râului poluarea a fost observată joi, 18 februarie, când apa şi-a schimbat şi culoarea, a adăugat Janos Ader, transmite agenţia MTI.

Ader susține că sectorul ungar al râului Someş a fost poluat recent cu metale grele provenite de la mine abandonate din nordul României și că nivelurile concentraţiilor de zinc, cupru şi cadmiu sunt încă „peste cele acceptabile”.

Deşi nu se cunoaşte deocamdată impactul pe care poluarea actuală îl va avea asupra calităţii apei, a florei şi faunei râului, „ne confruntăm cu a nenumărata situaţie de poluare a apei dinspre România”, mai spune preşedintele Ungariei, menţionând că dezastre similare s-au mai produs în anii 2000, 2013 şi 2018, când reziduuri toxice de la mine abandonate din România au ajuns în cursuri de apă din Ungaria.

„Sunt convins că această situaţie periculoasă trebuie remediată acum, fără întârziere, evitând ca apa provenită din mine să afecteze în mod repetat ecosistemul fragil al râurilor noastre, care, din 2000 încoace, de la poluarea devastatoare cu cianuri, a fost din ce în ce mai sensibil la schimbările compoziţiei apei”, mai scrie preşedintele ungar.

Preşedintele Ungariei amintește de directivele cu privire la deşeurilor miniere, la răspunderea penală în probleme de protecţia mediului, respectiv asupra directivei cu privire la apărarea împotriva inundaţiilor şi directive privind apele. În opinia sa, aceste obligaţii asumate reciproc creează, şi în cazul României, o oportunitate legală pentru a lua măsuri decisive împotriva poluatorilor, pentru a stabili răspunderea şi, mai presus de toate, pentru a preveni crearea de alte daune mediului, mai scrie MTI.

Partea română a informat Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria de miercuri după-amiază, 17 februarie, că, pe teritoriul României, Someşul a fost poluat cu metale grele, în urma unei deversări de steril de mină. Primele teste de laborator au arătat, deja, că nu există contaminare cu cianuri, cu toate acestea, în apă o apărut o concentraţie crescută din mai multe metale grele, ca fier, mangan, zinc, cupru, specifice apelor de mină.

Râul Băița a fost poluat din cauza lipsei de reactiv folosit de stațiile de epurare. Reamintim că Administrația Națională Apele Române a anunțat miercuri, 17 februarie, că o cantitate însemnată de apă, acumulată din precipitațiile înregistrate în județul Maramureș în ultimele luni, a ajuns din perimetrul minier Nistru, prin galeria minieră Câmpurele, în râul Băița. Galeria aparține S.C. Conversmin S.A. Din râul Băița, metalele grele au ajuns în râul Lăpuș și de acolo în râul Someș. Poluarea a ajuns foarte aproape de granița cu Ungaria. Regia Apele Române a anunțat că cel care administrează perimetrul minier din Băița va fi sancționat conform prevederilor legale.

Concentraţiile de zinc, cupru, aluminiu şi fier, în probele luate din apele Someşului, joi la ora 2 dimineaţa, la Csenger, se situau peste limitele permise, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale pentru Gestionarea Dezastrelor din Ungaria (OKF) remis agenţiei ungare de presă MTI.

Potrivit comunicatului, OKF va efectua, la faţa locului, măsurători şi teste de laborator acreditate pentru a monitoriza poluarea apei Someşului.

Vineri, poluarea de pe Someș, produsă din cauza apelor de mine scurse de la Câmpurele, a mai scăzut, potrivit realitateadesatumare.net.

În acest moment nu se mai observă o schimbare a culorii apei nici pe Someş, nici pe Tisa, a anunțat vineri Direcția Apelor din Ungaria.