MENIU

Președintele Klaus Iohannis a semnat în Cartea de condoleanțe de la Ambasada Turciei după cutremurele devastatoare

Klaus Iohannis, președintele României

Președintele Klaus Iohannis a semnat în Cartea de condoleanțe de la Ambasada Turciei după cutremurele devastatoare ce au lovit, luni, Turcia și Siria.

Președintele Klaus Iohannis a fost la Ambasada Turciei pentru a-și exprima condoleanțele față de pierderile suferite de poporul turc.

Șeful statului a semnat miercuri în Cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Turciei după cutremurele devastatoare de luni de magnitudine de peste 7,5 de la frontiera Turciei cu Siria. Potrivit ultimului bilanț provizoriu, peste 8.000 de oameni și-au pierdut viața în Turcia și peste 1.900 în Siria, în timp ce peste alți 40.000 de oameni au fost răniți.

Şeful statului a fost întâmpinat la Ambasadă de Excelenţa Sa, Ambasadorul Turciei în România, Özgür Kıvanç.

”Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor şi către toţi cei afectaţi de cutremurele catastrofale din Turcia. În numele României şi al cetăţenilor români, am semnat astăzi în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Turciei din Bucureşti. Suntem solidari cu poporul turc, iar salvatorii noştri şi personalul medical se află deja la locul dezastrelor pentru a căuta şi ajuta supravieţuitorii. Le transmitem însănătoşire grabnică persoanelor rănite şi dorim poporului turc să găsească puterea de a depăşi aceste momente dramatice”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis. 

România a decis miercuri să dubleze ajutorul acordat Turciei.

Cu aprobarea președintelui României, premierul Nicolae Ciucă a convocat miercuri dimineață, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Urmează să fie trimisă încă o echipă RO-USAR de căutare-salvare în Turcia, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

A fost aprobată și scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.

”Luând în considerare acţiunile autorităţilor române de monitorizare continuă a situaţiei aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure şi, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autorităţile turce, care solicită în continuare asistenţă internaţională prin intermediul mecanismului european de protecţie civilă, mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare, în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, potrivit IGSU.

Hotărârea adoptată prevede suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU.

Ministerul Apărării Naționale a fost abilitat să desfășoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia și care nu dispun de aceste capabilități.