MENIU

Președintele Kazahstanului denunță o „tentativă de LOVITURĂ DE STAT”: Cine ar fi instrumentat-o și care e situația în țara măturată de proteste

Protest Kazahstan / Profimedia

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Takaev, a declarat, astăzi, că revoltele însoţite de violenţe care au zdruncinat ţara de la începutul anului au fost o „tentativă de lovitură de stat” comisă de „combatanţi înarmaţi”, asigurând totodată că forţele sale nu ar trage „niciodată” împotriva unor manifestanţi paşnici.

„Grupuri de combatanţi înarmaţi, care aşteptau momentul, au intrat în acţiune. Obiectivul lor principal s-a manifestat clar. Este vorba de o tentativă de lovitură de stat", a afirmat Tokaev în cursul unei reuniuni în format de videoconferinţă cu şefii de stat ai ţărilor membre din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), între care şi preşedintele rus, Vladimir Putin, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit oficialului de la Nur Sultan, capitala Kazahstanului, trupele din cadrul Forţelor colective de menţinere a păcii ale OTSC – dintre care cea mai mare parte aparţin Rusiei – pe care Tokaev le-a chemat în ajutor în data de 5 ianuarie pe fondul revoltelor izbucnite la 2 ianuarie în vestul ţării şi care s-au extins apoi în alte regiuni, în special la Almatî, se vor retrage „în curând”.

„Nu am folosit niciodată şi nici nu vom utiliza forţa militară împotriva manifestanţilor paşnici", a mai spus Tokaev.

Preşedintele kazah susține că peste 2.000 de militari au fost desfăşuraţi în cadrul misiunii de menţinere a păcii a OTSC.

Forţe „teroriste” organizate, incluzând atât „islamişti”, cât şi „criminali”, „hoţi” şi „borfaşi de rând” au profitat de o mişcare de contestare apărută după creşterea preţului la gazul lichefiat pentru a încerca să răstoarne puterea, susține președintele Kazahstanului.

„Am reuşit să preluăm controlul asupra situaţiei”, a asigurat el.