MENIU

Președintele ICCJ, mesaj DUR după decizia Parlamentului de impozitare a pensiilor speciale

iccj

Președintele instanței supreme, Corina Corbu, transmite un mesaj dur după decizia de, ieri, a Camerei Deputaților privind impozitarea suplimantară a pensiilor speciale, ea cerând inițiatorilor să spună public cât reprezintă pensiilor foștilor magistrați din totalul pensiilor de serviciu și pensiilor speciale, informează HotNews.ro. 

 

În mesajul transmis astăzi, înaintea ședinței în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) va decide dacă va ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) legea votată miercuri de deputați, Corina Corbu reclamă lipsa unei dezbateri și a unor date concrete și aplicate care să permită publicului să-și formuleze o apreciere corectă cu privire la costurile și beneficiile pe care le presupun astfel de inițiative legislative.


Ea susține că astfel s-a ajuns la crearea și întreținerea voită în societatea românească a unui curent de opinie negativ, uneori cu un nivel apropiat de ură, împotriva judecătorilor și procurorilor, inclusiv cu privire la judecătorii Curții Constituționale.

Potrivit președintelui ICCJ, în timp ce au loc astfel de modificări legislative, imaginea reală a justiției arată probleme grave în instanțe. Miercuri, de exemplu, un complet al celei mai înalte instanțe a României nu a putut judeca o cauză întrucât nu există o sală de judecată care să fi permis accesul concomitent al tuturor persoanelor care s-au prezentat la proces, cu asigurarea normelor de distanțare, necesară în această perioadă.
 
Cauza a trebuit amânată, iar judecata urmează să continue în afara Înaltei Curți, respectiv într-o sală de festivități a unei instanțe din București, afirmă Corbu, potrivit sursei citate.

Aceasta susține, de asemenea, că atacurile împotriva statutului magistraților primesc justificări populiste și sunt proclamate public ca prilej de reparare a imaginii celorlalte ramuri.
 
 
Corbu mai spune că "încercările de diminuare a garanțiilor de independență ale judecătorilor, mai vizibile astăzi, în forma lor economică, dar nu numai, se repetă cu regularitate și sunt prilejuri de coagulare a forțelor politice, în ciuda mult proclamatului principiu al cooperării loiale între puterile statului".
Mai multe articole despre:
pensii speciale impozitare pensii corina corbu